Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Ønsker du fred i sinnet? Da bør du gå en tur på stien og søke skogens ro

Bølge av bøker som bejubler trær og dype skoger.

MYSTISK? Skogens hemmeligheter avdekkes en for en i boka «Den fantastiske skogen». Foto: Fredrik Wandrup
MYSTISK? Skogens hemmeligheter avdekkes en for en i boka «Den fantastiske skogen». Foto: Fredrik Wandrup Vis mer
Kommentar

I disse dager er det til ettertanke at et bjørketre kan suge opp i seg 500 liter vann når sommeren er på det varmeste. Et høyt tre presser vann fra jordbunnen opp gjennom stammen, som på sitt høyeste er over 50 meter. I norske skoger fins mer enn 11 milliarder trær. I skogbunnen fins kjøttetende planter som livnærer seg av mygg og fluer. Trær «kommuniserer» med hverandre, og de bruker sopper til å hjelpe seg med å skaffe næring.

Dette er fakta hentet fra den ferske utgivelsen «Den fantastiske skogen», skrevet av John Yngvar Larsson og Lars Sandved Dalen. «Skogens opplevelser krever bare nærvær, og dukker opp så snart trærne har tatt imot deg,» skriver de, litt romantisk stemt. Samtidig er de faktaorientert. «I en håndfull skogsjord finnes det flere organismer enn det er mennesker på kloden,» kan de opplyse. Selvsagt er det fascinerende. Blandingen av naturvern, frykt for miljøkrise og nysgjerrighet på landskapet rundt oss har bant veien for en litterær bølge av bøker om trær, insekter, utviklingshistorie og biologi. Og ikke minst om skogen.

DEN NYESTE PÅ markedet i en rekke av bøker om skog og trær i det siste. Nyter man skogen bedre om man vet hva som foregår i den?
DEN NYESTE PÅ markedet i en rekke av bøker om skog og trær i det siste. Nyter man skogen bedre om man vet hva som foregår i den? Vis mer

I 1854 utga Henry David Thoreau boka «Livet i skogene», en slags grunnbok for enhver som ikke bare vil vandre omkring i skogene, men som også vil supplere med kunnskap. Den flotteste boka om skogen i nyere tid er svensk og ble nylig kåret til en av de viktigste sakprosabøkene i Norden etter 2000. Kerstin Ekmans bok «Herrene i skogen» ( 2007) ble i 2015 oversatt av Johann Grip og utgitt i en nydelig, illustrert utgave. Boka er en skogens kulturhistorie, en enestående blanding av biologi og litteratur, historie, filosofi og personlige opplevelser. Den burde ligget fast på toppen av bestselgerlistene.

Forfatterne av «Den fantastiske skogen» forteller om undersøkelser som viser «både psykologiske og fysiologiske endringer hos personer som ser på natur». I et kapittel som heter «Sansenes katedral og sinnets ro» skriver de om såkalte fraktaler, et ord for de mønstrene som dannes av planter, grener, lyng, mose, kongler, bregner og så videre. Boka har slik sett en bevisstgjørende effekt. Jo mer man vet, jo bedre blir man i stand til å se dypere. Det som ved første blikk kan synes som et kaos, oppløser seg i et nett av finstemte detaljer.

Skogen har alltid virket lokkende på forfattere og poeter. I norsk litteratur fins de forskjelligste uttrykk, fra Asbjørnsen & Moe til Knut Hamsun, fra Bernhard Herres «En jegers erindringer» (1849) til H. O. Christophersens rekke av bøker om skogene på Østlandet. For ikke å snakke om Hans Børli, som allerede i debuten («Tyrielden», 1945) hadde med diktet «Skogen synger»:

Skogen synger

Med furu og tall

En sang så kjær.

Århundrer rinner

Og står for fall,

Men sangen er like nær.

Stortrær styrtet,

Men nye vaks

Og lognet for vind og vær.