Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Skolebøker

Ønsker Eias satire velkommen

Hvem er det egentlig som har definisjonsmakten når det gjelder religion?

FÅR STØTTE: Harald Eia får støtte av en ungdomsskolelærer etter sin tirade mot en lærebok i KRLE. Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
FÅR STØTTE: Harald Eia får støtte av en ungdomsskolelærer etter sin tirade mot en lærebok i KRLE. Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Meninger

I sitt innlegg om Harald Eias oppgjør med en lærebok i KRLE, stempler K. Jacobsen satirisk maktkritikk som mobbing. For hvem er det egentlig som har definisjonsmakten når det gjelder religion? En halvgammel komiker eller forfatterne av en lærebok som ungdomsskoleelever bruker daglig?

Etter at den statlige godkjenningsordningen for lærebøker ble opphevet, har det vært skolenes oppgave å vurdere kvaliteten på læreverk. I en travel lærerhverdag blir boka ofte det viktigste undervisningsmaterialet, og det er derfor viktig at elevene forstår det som står der. Lærerens jobb er å undervise, ikke bøte på dårlig språk.

Eia påpeker uforståelige setninger i et avsnitt om Paulus’ misjonsreiser. Kritikken får meg til å tenke: Hvis lærebøkene ikke klarer å gi forståelig informasjon om kristendommen, hvordan kan vi da forvente at de omtaler sikhisme eller bahai? Skal vi ikke kunne stille krav til skolens lærebøker, bare fordi formen er satirisk?

Vår verden er i stadig utvikling, og til tross for enkeltes ønske om å henvise religionsundervisningen til historiefaget, spiller religion en sentral rolle i denne utviklingen. Evnen til forståelse for og kunnskap om religion og livssyn, er essensielt for at våre ungdommer skal kunne utvikle sin identitet i møte med en stadig mer kompleks omverden.

Hvis lærebøkenes uinteressante språk reduserer dette fagfeltet til noe som virker dødt og usammenhengende, risikerer vi å sende våre elever på kollisjonskurs med virkeligheten. Jeg ønsker Eias satire velkommen som et spark oppover, mot forlag og forfattere som ikke tar sine lesere og deres behov for kunnskap om religion tilstrekkelig på alvor.