DEBATT

Debatt: Fritt skolevalg

Ønsker ikke kunnskap om Osloskolen

Høyre har forhåndskonkludert og går til valg på å videreføre karakterkonkurransen i Oslo av ideologiske grunner.

KRITISK: Skolebyråd i Oslo, Inga Marte Thorkildsen, er kritisk til at Høyre avviser alternativer til dagens system for inntak til videregående skole. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
KRITISK: Skolebyråd i Oslo, Inga Marte Thorkildsen, er kritisk til at Høyre avviser alternativer til dagens system for inntak til videregående skole. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I Dagbladet 29. juli forklarer Høyres Mathilde Tybring-Gjedde og Håkon Flydal at de er motstandere av kunnskap om Osloskolen. De sier de skal videreføre rent karakterbasert opptak til videregående skole helt uten å ta hensyn til hva ekspertutvalget som vurderer ordningen kommer fram til.

Det er dårlig nytt for 82 prosent av Osloelevene som ikke kan velge skole fritt i dagens konkurransesystem.

Når Høyre insisterer på å kalle det karakterbaserte opptaket til videregående skole for «fritt skolevalg» viker de unna sannheten og forleder velgerne. Det er nemlig ingen utdanningssystemer som har fritt valg av videregående skole, heller ikke Oslo.

Dette innrømmer også Mathilde Tybring-Gjedde selv på Twitter samme dag som innlegget hennes sto på trykk. Trengt opp i et hjørne om egen politikk skriver hun: «Det vil alltid være knapphet om plasser på noen VGS. Spørsmålet er hvilken faktor som skal avgjøre hvem som får plass.»

Nettopp. Så når det er knapphet om plassene, finnes det ikke fritt valg. Det er uredelig av Høyre å omtale politikken sin som noe den ikke er, og noe de selv innrømmer at den ikke er.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer