Ønsker Kine som teatersjef

TROMSØ (Dagbladet): Styreformann Leif Arne Heløe oppfordret Kine Hellebust til å søke jobben som teatersjef ved Hålogaland Teater.

- Jeg ville ikke søkt dersom jeg ikke hadde blitt oppfordret til det. Jeg ble nylig medlem nummer 101 i Nordnorsk Forfatterlag, og vil helst sitte i Malangen og skrive barnebøker. Men nå får vi se hva det blir til, sier Hellebust.

Skuespilleren, verdikommisjonsmedlemmet, artisten og forfatteren Kine Hellebust var en av seks søkere da søknadsfristen gikk ut sist mandag.

Ikke industri

- Dersom du blir tilsatt, hva slags teater vil du lage i Tromsø?

- Jeg har veldig mange ideer om hva HT skal og bør være, men det forteller jeg ikke til noen før jeg eventuelt begynner i jobben.

Hvis hun blir ny teatersjef får hun ikke bare ansvaret for repertoaret. Hellebust må også kjempe for et eget teaterbygg i ishavsbyen. Regionteatret HT holder fortsatt til under kummerlige forhold i byens kulturhus.

Hun mener for øvrig at norske distriktsscener ikke må underlegges strenge krav til lønnsomhet.

- Vi kan ikke gjøre alt om til industri i dette landet. Vi blir så mye fattigere når vi gjør utdanning, kunst og kultur om til pengeindustri. Det vil alltid koste penger å gi folk teateropplevelser i utkantene, sier Hellebust.

HT-fortid

Kine Hellebust er fra Harstad, hun har tidligere vært medlem av Tramteatret og en av tre sjefer for AS Dameteater & Søn.

Hun kom til HT som hospitant på 70-tallet, og var fast ansatt som skuespiller ved teatret fra 1984 til 1987.

Ifølge styreformann Leif Arne Heløe vil Hålogaland teater ta en avgjørelse før jul.

Nåværende teatersjef Haukur Gunnarson slutter ved utgangen av år 2 000.