Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ønsker seg norsk CNN

Tom Berntzen (47), NRKs nye distrikts- og nyhetsdirektør, ønsker seg en norsk nyhetskanal på TV og mener NRK er helt avhengig av sponsing. Dessuten mener han at han er en bedre sjef nå enn da han ble programsjef for seks år siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Einar Førde er fortsatt NRK-statens konge med folkets lisenskroner på hodet, men denne uka utnevnte han en ny «statsminister». Tom Berntzen har 1200 undersåtter, som ikke ga ham en velkomsthilsen i form av svarte skjermer innpakket i streikebånd.

- Hva kunne du tenkt deg å streike for, Berntzen?

- Jeg har sagt tidligere at det finnes ikke noe annet våpen, men akkurat det med streik har...skulle ønske det kunne finnes et annet våpen. Streik er for meg et vanskelig spørsmål, jeg syns det er vanskelig å streike.

- Men et nytt lønnssystem kommer i NRK?

- Ja.

Ikke angst


- Hvordan skal du klare å holde styr på 1200 ansatte i dette huset som tar på seg reklameoppdrag, leder NHO-seminarer og krangler i Dagbladets spalter (Alf R. Jacobsen og Hans Wilhelm Steinfeld)? Har du ikke en smule angst?

- Jeg har ikke angst, men jeg har veldig stor respekt for det jeg skal gjøre. Det er klart det er mange flere mennesker å være sjef for, men utfordringen i denne jobben er å få de tre miljøene- Aktualitet/Dagsrevyen, nyhetsredaksjonen i radio og distriktene- til å føle seg hjemme i én divisjon. Når det gjelder det personalmessige, er det viktig å ta hver enkelt person for hva de er, med styrker og svakheter, og gjøre ting i et åpent lende. Du må kunne si: Sorry, her har vi gjort en feil. Innenfor allmennkringkasterbegrepet går det helt klare grenser for hva vi kan og ikke kan gjøre.

- Hva kan en NRK-ansatt gjøre?

- Vi skal ikke miste autoritet og tillit ute hos folk. Da har vi tapt.

Fokus

-
Mener du f.eks. at avisene har vært ute etter å skape mistillit til deg med tanke på ditt forhold til svoger og eks-statsminister Thorbjørn Jagland?

- For meg har dette vært straight å forholde seg til, fordi jeg er journalist sjøl. Jeg vet hvordan det fungerer. Jeg aksepterer at NRK, som den sentrale institusjonen vi er, har fokus på oss.

- Fokus på sammenslåingen av tre avdelinger er det også blitt. Distriktskontorene er ikke fornøyde?

- Det finnes ingen annen måte å løse dette på enn å gå inn i det, og gjennom arbeid vise at vi kan få det til. Vi må tenke to år og fem år framover. Når vi får digitalisert fjernsyn, vil det være et enormt antall kanaler i Norge, og da må vi få brukt alle våre ressurser i NRK.

- Tanken er altså et mini-CNN med nyheter 24 timer i døgnet?

Tåler kjeft

- Ja, om noen år. Vi har jo fått Alltid Nyheter i radio. Jeg håper det ikke går altfor mange år før vi også har en nyhetskanal på TV. På norsk. Her i NRK.

- Hvis du hadde vært en hardt arbeidende reporter i Dagsrevyen i dag, ville du likt å ha en type som deg som sjef?

- Jeg håper det, fordi jeg tror jeg er en bedre sjef nå enn da jeg startet som programsjef i aktualitetsavdelingen for seks år siden.

- Tåler du å få kjeft?

- Ja. Jeg bruker tid til å snakke med folk, og konflikter kan være fruktbare hvis du griper tak i dem og får tatt dem på ordentlig. Jeg er en sånn sprinter som har temperament.

- Hva med signalene fra den nye kulturministeren angående NRK og sponsing?

Må sponses

-

Når det gjelder sponsing, har jeg et veldig klart syn. Det er ikke selve pengene som er viktige for NRK. Men hvis ikke vi får anledning til å sponse, kan vi nesten glemme mye av det vi gjør, spesielt innenfor sporten. Flere og flere rettigheter blir knyttet opp mot sponsing. Det er ikke de 22 eller 23 millionene vi kan ta inn på sponsorplakatene som er viktige for oss, de kunne vi nok funnet andre steder. Men ta for eksempel Champions League i fotball, der det kommer ferdige sponsepakker. Kan vi ikke være med på dette, er vi ute av rettighetskampen.

Bare sport

- Og deretter kommer sponsing av været og Anne Grosvold?

- Nei, nei, det er det ikke snakk om. Dette dreier seg utelukkende om sport, ikke noe annet.

- Du sier du er sprinter. Trener du mye?

- Nei, men jeg har heldigvis en hund jeg av og til kommer meg ut med.

- Og hunden heter Einar Førde?

- Nei, han heter Caspar.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!