Eurovision:

Ønsker tusenvis av tilskuere til finalen

3 500 publikummere får etter planen være fysisk til stede når Eurovision Song Contest braker løs i Rotterdam i mai, bekrefter arrangøren. - Spent, sier Norges håp TIX til Dagbladet.

Programleder Per Sundnes om hvorvidt han tror Tix har noen vinnersjanse i den europeiske MGP-finalen. i Rotterdam Video/Reporter: Anders Grønneberg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 106 000 +599
innlagt245 -16
døde 711 +23
påvist smittet 138 000 000+817.0K
døde 2 970 000 +13.5K
Se mer

Nederlandske myndigheter skal bruke konkurransen, der Norge blir representert av TIX, som et av flere testarrangementer for å vurdere hvordan man kan åpne for større arrangementer etter pandemien.

Nederland vant Eurovision i 2019 og skulle egentlig arrangere i 2020, men konkurransen ble avlyst på grunn av pandemien.

Må ha negativ test

Det var lenge usikkert hvorvidt artistene engang ville få reise til Nederland for å opptre på den samme scenen. Nå åpnes det for 3 500 personer i arenaen, noe som er omtrent halvparten så mange som det var planlagt for i fjor.

Tilskuerne som ønsker å være til stede må kunne framvise en negativ coronatest, og publikum vil nærmest utelukkende bestå av nederlendere grunnet de strenge reisereglene, ifølge avisa De Telegraaf.

I TÅRER: I «Veien til Rotterdam» får du et eksklusivt innblikk i hva som skjedde etter at det ble klart at Eurovision ble avlyst. Etter en samtale med MGP-sjefen tar Ulrikke til tårene. Vis mer

BBC viser imidlertid til at det fortsatt er stor usikkerhet om hvorvidt muligheten for å avholde folkefesten faktisk vil by seg når tiden kommer.

Statsminister Mark Rutte meldte i forrige uke at det nasjonale portforbudet utvides til seint i april, og dersom smittesituasjonen blir for ille kan nye restriksjoner også påvirke den tradisjonsrike låtkonkurransen, skriver de.

- Har vært spent

I en SMS til Dagbladet skriver Haukeland: «Tenk så fantastisk hvis arrangementet gjennomføres med publikum! Nå kan det i hvert fall se ut som verden beveger seg i riktig retning. Jeg vet at det blir superstrengt med smittevernstiltak i Rotterdam, så jeg har vært veldig spent på hvordan opplevelsen kommer til å bli, men dette var en skikkelig gladnyhet!»

Nederland har eksperimentert med flere større arrangementer denne våren som del av regjeringens såkalte «FieldLab»-prosjekt, hvor de undersøker hvorvidt større arrangementer trygt kan gjennomføres under en pandemi.

EKSPERIMENTERER: Lørdag 27. mars var 5000 tilskuere til stede på fotballkampen mellom Nederland og Latvia i Amsterdam. Samtlige måtte ha negativt prøvesvar på coronatest før de slapp inn. Foto: AFP / NTB.
EKSPERIMENTERER: Lørdag 27. mars var 5000 tilskuere til stede på fotballkampen mellom Nederland og Latvia i Amsterdam. Samtlige måtte ha negativt prøvesvar på coronatest før de slapp inn. Foto: AFP / NTB. Vis mer

Tidligere arrangementer var blant annet en konsert i nærheten av Amsterdam med 1 500 i publikum, mens fotballkampen mellom Nederland og Latvia forrige lørdag hadde hele 5000 tilskuere til stede. Publikum blir delt inn i bobler slik at de kan følges opp nøye.

- En drøm

- Det at vi nå får muligheten til å arrangere Eurovision med et publikum er noe vi bare kunne drømt om, sier produsent Sietse Ekker til den nederlandske allmennkringkasteren NOS.

Eurovision skal etter planen avholdes 18-22 mai, med totalt ni forestillinger i Rotterdam inkludert prøver, semifinaler, og finalen. TIX og hans låt «Fallen Angel» må dermed håpe på at europeiske seere sikrer ham en billett til den store finalekvelden.

«Vi tar med glede imot avgjørelsen til nederlandske myndigheter og muligheten for at vi kan invitere fansen til å bli med når Eurovision kommer tilbake i mai», sier EBU-president Martin Österdahl i en uttalelse, og legger til at helsen og tryggheten til de tilstedeværende vil ha topprioritet.

Österdahl forteller at organisasjonen vil komme tilbake med flere detaljer om hvordan arrangementet kan løses på en trygg måte i løpet av de kommende ukene.

Status vaksinasjon Full oversikt

961 631 (17.9%)i Norge har fått dose nr 1
298 457 (5.56%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer