Festivalsommeren:

Ønsker vaksinepass for festivalsommeren

Norske festivalarrangører ønsker at både artister og publikum vaksineres før de kan delta på festivaler. Over hele Europa forsøker man nå å gjennomføre festivalsommeren.

AMSTERDAM: 1300 ivrige konsertentusiaster samlet seg for første gang siden coronavirusets utbrudd. Reporter: Agusta Magnusdottir. Video: KameraOne Vis mer
Publisert

Det jobbes på spreng for å planlegge utfallet av årets festivalsommer. I februar nedsatte kulturminister Abid Raja en «sommergruppe» som skal komme med innspill på hvordan utendørsarrangementer sommeren 2021 kan gjennomføres. Gruppa består av arrangører og fagpersoner.

Mandag ble innspillene levert.

- En kombinasjon av vaksinering, hurtigtesting, helsepass og andre etablerte smitteverntiltak vil bidra til at store arrangementer kan gjennomføres uten større smitterisiko enn i samfunnet for øvrig fram til pandemien er bekjempet. En gradvis gjenåpning av fellesopplevelser som festivaler, arrangementer innenfor kultur og idrett vil gi en rekke positive samfunnsmessige ringvirkninger, skriver gruppa i sitt innspillsdokument.

Kulturminister Abid Raja er strålende fornøyd med sommergruppas arbeid.

- De har gjort en utrolig bra jobb med et omfattende oppdrag. Jeg vil nå bringe dette videre til helsemyndighetene. Akkurat nå er vi i en ny usikker situasjon, og det kan komme ny nasjonale tiltak. En konkret beskjed vil dessverre ikke komme nå med det første, sier Raja til Dagbladet.

Optimistisk scenario

I sitt mest optimistiske scenario mener «sommergruppa» at man i Norge kan iverksette gjenåpning fra omkring 15. mai.

I gjenåpningens fase 1 vil det komme lettelser for de prioriterte gruppene, i fase 2 vil det komme lettelser knyttet til arrangementer og reiseliv, i fase 3 vil det komme lettelser knyttet til avstand, gruppestørrelser og hjemmekontor, mens i fase 4 vil de grunnleggende smittevernrådene fjernes.

 • Fase 1:
 • Oppstart ca. 15. mai.
 • Publikum i «beskyttet sone» med inntil 20 prosents kapasitet.
 • Fase 2:
 • Oppstart ca. 1. juli.
 • Publikum i «beskyttet sone» med inntil 50 prosents kapasitet.
 • Fase 3:
 • Oppstart ca. 1. august.
 • Publikum i «beskyttet sone» med inntil 75 prosents kapasitet.
 • Fase 4:
 • Oppstart ca. 1 september.
 • Publikum: ordinær kapasitet / full gjenåpning.

Kilde: Regjeringen.no

Ønsker helsepass

Et av tiltakene sommergruppa foreslår, er at publikum kan teste seg før de ankommer arrangementer. Det kan skje med hurtigtester, som gir svar på under 15 minutter.

De ønsker også at det tas i bruk et digitalt helsepass som viser om man er immun, har tatt vaksine eller har testet seg. Alt dette kan prøves ut i et testarrangement, foreslår sommergruppa. På sitt mest optimistiske håper gruppa at sommerens arrangementer kan starte opp i mai med 20 prosent kapasitet.

Øyafestivalen er en av aktørene i sommergruppa.

- Det viktigste for oss er at myndighetene faktisk ser på dette med kombinasjon av vaksinering og smitteverntiltak. Vi ser nå fram til videre dialog med regjeringen, sier daglig leder i Øyafestivalen, Tonje Kaada, til Dagbladet.

Hun legger til at det er vel så viktig å videreføre kompensasjonsordningene. Øyafestivalen har til nå solgt 60 prosent av billettene til Øya 2021.

- Så lenge det finnes innskrenkende tiltak må det være økonomisk kompensasjon, sier Kaada.

Nøkkelen

Tone Østerdal i Norske Konsertarrangører mener at et helsepass og ulike former for testing vil være nøkkelen til å åpne for større publikumsarrangementer.

- Dette var et av temaene som vakte heftige diskusjoner under ILMC33 på fredag, der festivalarrangører fra hele verden snakket om situasjonen for festivalfeltet nå. Vi ser et tydelig veiskille i livebransjen internasjonalt nå, hvor noen ønsker å gjøre nærmest hva som helst for å redde festivalsommeren, mens andre er mer tilbakeholdne og mener at 2021 uansett er kjørt, sier Østerdal til Dagbladet.

POSITIV: Tone Østerdal i Norske Konsertarrangører mener vaksinepass er nøkkelen til større publikumsarrangementer. Foto: Norske Konsertarrangører
POSITIV: Tone Østerdal i Norske Konsertarrangører mener vaksinepass er nøkkelen til større publikumsarrangementer. Foto: Norske Konsertarrangører Vis mer

Hun legger til at det foreløpig er flere utfordringer enn løsninger på bordet.

- Det ene er en åpenbar demokratisk utfordring, hvor det er vanskelig å se for seg at man kan stille krav om vaksinasjon hos festivalpublikumet hvis ikke alle har hatt tilgang til vaksinen. Det vil skape et A- og B-lag i befolkningen som klinger dårlig her til lands, sier hun.

Under ILMC-møtet ble det også lagt vekt på at vaksinemotstanden er relativt stor i flere deler av Europa, og at de eksisterende coronavaksinene heller ikke er testet nok til at de anbefales for alle med enkelte underliggende sykdommer.

Solgte tusenvis av billetter

Det er ikke bare her hjemme myndighetene jobber for en gjenåpning av kulturlivet. Salg av festivalbilletter har skutt i været i Storbritannia etter at regjeringen i forrige måned la fram sin plan for gjenåpning. Likevel mener festivaldirektører at arrangementene står i fare. Fredag avholdt 70 uavhengige festivalarrangører et krisemøte om temaet.

Britiske festivalarrangører krever nå at myndighetene i landet ber alle musikere og publikummere vaksinere seg om de skal delta på årets festivaler. Det skriver The Guardian.

- Mange av oss vil oppfordre myndighetene til å følge eksemplet til reiselivet, hvor folk må vise et vaksinepass for å dra utenlands, sa Josh Robinson, direktør ved Hospitality Weekend in the Woods.

- Det vi trenger er at regjeringen sier at alle trenger en vaksinasjon for å delta. Vi trenger den klarheten, i stedet for at hver og en av oss må gå ut og forklare, fortsatte han.

En av arrangørene melder om over 16 000 billetter solgt i løpet av noen timer.

Fester i Nederland

I Nederland har det denne helga blitt gjennomført et bemerkelsesverdig eksperiment for å undersøke mulighetene for gjenåpning av kulturlivet.

Over to dager har 2600 besøkende blitt invitert til et «dance party» i Ziggo Dome-arenaen i Amsterdam, skriver det nederlandske nettstedet NL Times.

Formålet med eksperimentet er å finne ut av om deltakerne klarer å følge smittevernregler og holde avstand.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer