Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ønsker vi en framtid uten fysiske dataspill?

Nå blir flere og flere spill heldigitale.

RESIRKULERTE MINNER: Her er et utvalg av spillene Snorre Bryne spilte gjennom sin oppvekst. Mange års lommepenger gikk til staselige spillbokser - nå er bare diskettene og minnene igjen. Når fremtidens spill kommer helt uten spillbokser, forsvinner da stasen rundt kjøpsprosessen?
RESIRKULERTE MINNER: Her er et utvalg av spillene Snorre Bryne spilte gjennom sin oppvekst. Mange års lommepenger gikk til staselige spillbokser - nå er bare diskettene og minnene igjen. Når fremtidens spill kommer helt uten spillbokser, forsvinner da stasen rundt kjøpsprosessen? Vis mer

||| I MIN BARNDOM var jeg så heldig at jeg fikk reise mye. Jeg var også så heldig at jeg på disse turene som regel fikk plukke ut et pc-spill i den lokale spillsjappa.

De påfølgende kveldene på hotellrommet gikk med til å nennsomt studere spillesken, brukermanualen og diskettene, mens jeg drømte om spillopplevelsen som ventet når jeg kom hjem. Den dag i dag kan jeg huske den eiendommelige lukten av nytt dataspill som lå i de store pappboksene.

Jeg straffer fortsatt meg selv for å ha kastet de fleste av disse pappboksene da jeg flyttet hjemmefra. Selve spillene er i behold i form av disketter jeg ikke lenger har mulighet til å benytte meg av, men den dag i dag er nesten like store minner knyttet til de resirkulerte boksene som til det som faktisk foregikk i spillet.

DET HAR SKJEDD MYE med måten spill selges på siden størrelsen på boksene avgjorde hvilken eksponering pc-spillene skulle få i butikkene. Det er etter hvert blitt mange år siden dvd-omslagene begynte å regjere i spillhyllene.

Mye av sjarmen med spill som fysisk produkt forsvant for meg i overgangen fra fulle pappbokser til generiske dvd-omslag, men det var i det minste fortsatt noe håndfast å holde i når du kjøpte spill. Noe som ikke lenger er en selvfølgelighet.

FOR, AKKURAT SOM med musikk og film, er det stadig flere som velger å kjøpe spillene sine digitalt over Internett. Her får du hele spillet levert rett på maskinen din uten å måtte gå ut døra, en løsning som definitivt har sine fordeler: Du får spillene kjapt, når du vil, hvor du vil - og manglende eller ødelagte disker vil ikke lenger være et problem.

På pc har du lenge kunne kjøpe digitale spill via Steam og tilsvarende tjenester, og alle konsollene har nå gode løsninger for direktekjøp av spill rett til harddisken.

Et tydelig tegn på at denne trenden nå har etablert seg for fullt, er at Sonys nyeste PlayStation Portable-maskin bare kan spille av spill fra det innebygde minnet. Og snart kommer spillstreaming for fullt, der du kan spille spillene direkte over internett - akkurat slik Spotify lar deg gjøre med musikk.

SENEST DENNE UKA sa Peter Moore, sjef for EA Sports og tidligere Xbox 360-sjef, at det neppe vil være snakk om å dra til butikken for å kjøpe spill om ti år.

- Når vi om ti år forteller våre barnebarn at vi pleide å kjøre til butikken for å hente skinnende disker som hadde bits og bytes på dem, og at vi plasserte dette i note som ble kalt et diskdrev, som snurret rundt, vil de si .. «hva?», sa Moore på Play Digital-konferansen ifølge IGN.

Da jeg snakket med tidligere Sony- og Atari-toppsjef Phil Harrison tidligere i år, var han på samme linje:

- Det ville være dumt å tro at Sony og Microsoft ikke ser på hvilken vei utviklingen nå går når de planlegger sine neste skritt i konsollsammenheng, sa Harrison den gang - tilfeldigvis var det på presentasjonen av spillstreamingtjenesten OnLive.

DE HAR NOK HELT RETT, Moore og Harrison og alle andre som spår en død over det fysiske spillformatet Det vil nok ta mange år før spillboksene forsvinner for fullt, men den veien utviklingen peker er mot en spillsamling du ikke lenger fysisk kan stable i bokhylla.

En seier for det ryddige hjem, men et tap for kosen som ligger rundt det å kjøpe et nytt spill.

En brukermanual i PDF-format kan aldri erstatte de utførlige trykksakene som gjennom åra har ligget sammen med spillene, og en hyllemeter spill vil alltid være mer innbydende enn en liste på en skjerm.

DER MUSIKKBRANSJEN NÅ opplever et oppsving i vinylsalget fordi komboen med bra lydkvalitet og flotte plateomslag fortsatt er en bra greie, vil spillbransjen neppe finne veien tilbake til disketter og pappbokser - det er en svunnen tid kanskje bare nostalgikere som meg savner.

Men behovet for noe håndfast skal du ikke undervurdere, noe de stadig flere og mer utførlige samleutgavene av storspill vitner om. Hvem bryr seg vel om innpakningen eller på hvilken måte spillet blir levert på, når det følger en liten plaststatue med på kjøpet?

LES OM SPILL I FREDAG: Denne saken er hentet fra dagens utgave av Dagbladet Fredag, der du hver fredag blant annet kan lese om dataspill.
LES OM SPILL I FREDAG: Denne saken er hentet fra dagens utgave av Dagbladet Fredag, der du hver fredag blant annet kan lese om dataspill. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media