Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Lena Headey:

- Ønsket meg en bedre død

Fansen så rødt da Cersei Lannister døde i «Game of Trones». Nå deler Lena Headey sin mening om dødsfallet.

NB! SPOILERE: Lena Headeys karakter, Cersei Lannister, var en av dem som døde i siste episode av «Game of Trones». Dagbladets Tronetid-panel tar deg gjennom hele den storslåtte finale-episoden, «The Iron Throne». Her blir det tårer. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For en knapp måned siden ble den aller siste episoden av den populære HBO-serien «Game of Trones» sendt, og fansen satt igjen med blandede følelser.

Trofaste fans har fulgt serien slavisk siden 2011, og naturligvis har mange hengt seg opp i hvordan karaktererene en etter en har mistet livet. Et av dødsfallene som etter seriens slutt har fått mye oppmerksomhet, er hvordan den iskalde Cersei Lannister, spilt av Lena Headey (45), i nest siste episode mistet livet.

AVSLØRER: Fansen reagerte kraftig da Lena Headeys karakter, Cersei Lannister, døde i «Game of Trones». Nå forteller hun sin side av saken. Foto: NTB scanpix
AVSLØRER: Fansen reagerte kraftig da Lena Headeys karakter, Cersei Lannister, døde i «Game of Trones». Nå forteller hun sin side av saken. Foto: NTB scanpix Vis mer

Cersei Lannister var i løpet av den siste, åttende sesongen en av dem som kjempet om den berømte jerntronen, og selv om mange fans ikke ønsket å se henne stå igjen til slutt, blir hennes død likevel beskrevet som «et antiklimaks».

I sin siste scene står Cersei sammen med sin bror og elsker, Jaime Lannister, spilt av Nikolaj Coster-Waldau (48). Hun gråter i armene hans, og sier at hun ikke vil dø, og at hun vil redde deres ufødte barn. Lite visste hun at det bare var snakk om sekunder før slottet, The Red Keep, ville rase over dem og ta livet av alle tre.

GODT BETALT: Lena Headey, her som Cersei Lannister, skal ha tjent svimlende 1,2 millioner norske kroner i minuttet i siste sesong. Hun er imidlertid ikke helt fornøyd med hvordan karakteren hennes mistet livet. Foto: NTB Scanpix
GODT BETALT: Lena Headey, her som Cersei Lannister, skal ha tjent svimlende 1,2 millioner norske kroner i minuttet i siste sesong. Hun er imidlertid ikke helt fornøyd med hvordan karakteren hennes mistet livet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Skuffa

Måten de mistet livet på har fått fansen til å rase i sosiale medier, og mange mener det var en «altfor enkel utvei». Også Lena Headey har kommentert dødsfallet til karakteren, og hun er enig med fansen.

- Jeg vil si at jeg ønsket meg en bedre død, sier hun til The Guardian.

Den britiske avisa spør nemlig skuespilleren om hva hun ville sagt til manusforfatter David Benioff og serieskaper Dan Weiss dersom hun var full sammen med dem.

- Åpenbart drømmer du om din egen død, sier hun, og fortsetter:

- Man kunne dø på hvilken som helst måte i den serien, og min død var kanskje skuffende. Men samtidig tror jeg ikke de kunne gjort alle til lags. Uansett hva de gjorde tror jeg det ville vært noen som ble skuffa.

NB! SPOILERE: Spesielt én scene fra den nest siste episoden av «Game of Thrones», får fansen til å reagere kraftig. Tronetid-panelet argumenterer for at dette likevel var et riktig valg av serieskaperne. Vis mer

Og at mange ble skuffa, er ingen hemmelighet.

- Er dette virkelig hvordan Cersei dør? Er det alt? Det er ikke rettferdig for noen, hun blir bare nok en kropp under all aske og murstein. Virkelig? Jeg er så skuffa, skrev en fan på Twitter, ifølge Express.

- Cersei måtte dø på en verre måte, skrev en annen.

- Vent, er det alt? Cersei, som vi har ventet på at skulle dø. Er det alt? Sliter dere mentalt? lød en tredje melding.

Grunnen til at mange reagerte så kraftig, er ifølge Express at de ønsket å se henne dø på en mer grufull måte, spesielt etter all smerte karakteren har påført andre underveis i serien. Slik ble det altså ikke.

- Fin og uunngåelig

Men Dagbladets anmelder og «Game of Thrones»-ekspert Marie Kleve er ikke enig i kritikken.

- Altså - dama ble knust til døde under et sammenrast slott, og folk synes ikke det var grufullt nok? Det sier mye om hvor grusomme dødsfallene i «Game of Thrones» har pleid å være, sier Kleve.

Hun er heller ikke enig i at karakteren fikk en lettvint avslutning.

- Måten hun døde på var en fin og uunngåelig avslutning på kjærlighetshistorien mellom henne og broren, det ble akkurat passe tragisk. At hun gråt og ba for livet sitt på slutten stemte også godt med karakteren hennes som sådan, synes jeg. Hun var ingen ren isdronning, slik noen vil ha det til, hun har vært en mye mer kompleks og interessant karakter enn det, sier Kleve, som synes det var fint at karakteren fikk lov til å vise en mykere side på slutten.

- Dessuten var det en enormt symbolsk scene, som kan tolkes metaforisk i alle retninger. Korthuset som raser sammen over henne, måten hun hadde murt seg inn i et hjørne. I tillegg ble hun kvalt under tonnevis med stein, i en katastrofe som lillebroren var med på å forårsake, og slik bekreftet de den siste profetien hun fikk som liten, om at hun skulle bli kvalt til døde av en lillebror, sier Kleve.

Hun tror mange fans ønsket å se Cersei Lannister lide som hevn for alt det vonde hun har forårsaket.

- Men «Game of Thrones» er ikke en serie der folk alltid får som fortjent, for at vi skal føle oss bra. Det ville vært nettopp den typen voldsromantikk som vi ofte - og med rette - kritiserer slike serier for. Jeg er mye mer komfortabel med en dødsscene som føles meningsløs, enn med en som ville gjort oss fornøyde.

Jobbet 15 dager

Den Bermuda-fødte britiske skuespilleren Lena Headey har hatt en av de mest sentrale rollene i HBO-serien. Hun er blant skuespillerne som har tjent aller mest på sin rolle, men arbeidsmengden har vært forholdsvis lav.

I alle fall om vi skal tro stjerna selv.

- Arbeidstida har nok tilsvart 15 dager i året, har hun uttalt i et intervju med den britiske radioverten Chris Evans, ifølge W Magazine.

Mye av tida under innspillingene, som i stor grad har foregått i Nord-Irland, hevder hun at hun har tilbrakt innendørs i hovedstaden Belfast, hvor hun latt dagene passere mens hun har nytt et glass vin, uttalte hun i intervjuet.

Rollen som Cersei Lannister var på langt nær Headeys første. Siden tidlig 90-tallet har stjernen blant annet vært å se i filmer som «Waterland» (1992), «Jungelboken» (1994) og «Brødrene Grimm» fra 2005.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!