Ønsket som ny NRK-sjef

Styret i NRK har spurt Schibsted-direktør Jan Erik Knarbakk om han kunne tenke seg jobben som NRK-sjef etter Einar Førde. Etter det Dagbladet erfarer, har Knarbakk svart nei på denne direkte forespørselen.

Jan Erik Knarbakk er i dag konserndirektør i det mektige Schibsted-konsernet som blant annet eier VG, Aftenposten og deler av TV2.

Inntil nylig var Knarbakk også styreformann i TV2. Skulle Knarbakk bli ny NRK-sjef, må han kutte alle bånd til Schibsted, som med sitt eierskap i TV2 er en direkte konkurrent til NRK. Knarbakk skal hittil ha takket nei, men vil overhodet ikke kommentere Dagbladets opplysninger.

Ikke kulturperson

Alt tyder på at oppgaven med å finne Førdes etterfølger blir en tøff jobb for NRK-styret.

Headhunterbyrået Heidrick & Struggles har gjennomført en rekke samtaler med ledere i NRK, og her har det kommet fram opplysninger som tyder på at få ønsker seg en redaktør eller kulturperson som toppleder.

Dette kan forklare hvordan styret tenker i sjefsjakta: En person som Knarbakk kan styre NRK økonomisk. I tillegg har han erfaring fra blant annet VG, Vårt Land og Norges Handels- og Sjøfartstidende. Et problem for Knarbakk er at han sannsynligvis må gå kraftig ned i lønn om han tar jobben. I fjor tjente han nesten to millioner, mens Einar Førde tjener i overkant av én. NRK kan uansett ikke matche lønna til TV2-sjef Kåre Valebrokk på 2,2 millioner.

Ingen på søkerlista

Mye tyder på at Førdes jobb er lite populær. NRK er i økonomisk krise, og den som tar jobben må gjennomføre oppsigelser i stor skala.

Da fristen gikk ut i forrige uke var fem søknader kommet inn. Dagbladet vet at det allerede ved styremøtet den 23. oktober hadde kommet inn tre søknader og fire telefonhenvendelser.

Ingen av disse ble betraktet som seriøse.

Mens NRK-styreleder Torgeir Reve strever med å finne Førdes etterfølger, har et annet styremedlem, Christian Thommessen, dukket opp i uventede sammenhenger. På NRK-journalistenes årsmøte snakket han om framtidas strategier i NRK. Mye tyder på at Thommessen selv kan være en kandidat til sjefjobben. Etter det Dagbladet erfarer er Thommessen ikke med i det sentrale arbeidet med å finne en etterfølger.

Det skal nå være særlig tre personer i styret som jobber med Førdes etterfølger: Styreleder Torgeir Reve, nestleder Anne Carine Tanum, og de ansattes representant, Geir Helljesen.

BLE SPURT:Konserndirektør i Schibsted, Jan Erik knarbakk, er ønsket som NRK-sjef.