Opera eller operasjon

- Kveldssola forsvinner sist i Bjørvika, sa Grete Knudsen (Ap) i Stortinget i går kveld. Og slik ble det. Alle de som snakket om Sydney, om feiende flotte bygninger, monumentale hus og takknemlighet fra kommende generasjoner, de vant.

  • - Dette har vært en kulturdebatt, sa saksordføreren Ola T. Lånke (KrF) da han oppsummerte operadebatten rett før avstemningen. Jaså, var det en kulturdebatt? Det hørtes granngivelig ut som ekte norsk lokaliseringskrangel. Og det i full regi av Fremskrittspartiet. Det er vanskelig å huske en annen sak hvor Frp har hatt så god kontroll. Inntil siste sekund klarte partiet å holde på oppmerksomheten. Rykter om sprell i voteringsordenen, besøk av private investorer i går ettermiddag og små ymt om at løpet ikke var kjørt.
  • Men etter at Jan Simonsen hadde vært på talerstolen og sammenliknet operautgiftene med døves egenandel på høreapparater, var det klart at noen Vestbane-dreining var uaktuelt for Frp. I innlegget avslørte også Simonsens syn på Oslo-folks underholdningsbehov: - Jeg tror flertallet vil foretrekke operasjoner framfor opera.
  • Ikke alle tok seg bryet med nye svulstige operataler, Jon Olav Alstad (Ap) anbefalte sitt innlegg fra i fjor. Grethe Fossum (Ap) valgte å legge bredsiden til mot forslaget om å oppheve fredningen av stasjonsmesterbygningen på Vestbanen.
  • Det er akkurat ett år siden Stortinget behandlet operabygging sist. Gårsdagens debatt var preget av at man for nesten enhver pris ville unngå fjorårets skandaløse ikke-vedtak. Unn Aarrestad (Sp) sa helt klart at det viktigste nå er å få et bygg. Slik ble det altså operavedtak, men uten noen sus i serken i Stortinget. Arbeiderpartiet vant, men jubelen var meget diskré.

Nå er kampen over, og krigen har begynt. Nye runder kommer, om penger og overskridelser, om entreprenører og private interesser, om trafikk og grunnforhold. Tidligst i 2008 skal det være over.

Det blir sikkert lagt ut honnørbilletter til tidligere stortingsrepresentanter.