- Opera-gulfargen kan vaskes bort

Hevder ny rapport.

Alt håp er likevel ikke ute for det gulnende operahuset i hovedstaden. Gulfargen kan nemlig vaskes vekk, konkluderer Sintef.

Statsbygg presenterer torsdag formiddag Sintefs rapport om årsaken til at marmorplatene i det nye operahuset blir gule og mulighetene for fjerning av misfargingen. Ifølge NRK konkluderer SINTEF med at misfargingen på kort sikt kan vaskes bort.

Geologiprofessor Elen Roaldset ved Naturhistorisk museum i Oslo tror heller ikke det er noen fare for at operaen skal smuldre bort, slik enkelte har hevdet.

- Nei, jeg tror ikke det. Jeg tror at operaen blir vakker. Jeg tror man kan hanskes med det problemet som denne gulningen representerer, sier Roaldset til NRK.

Prøver av de nye steintypene som ble vurdert til operabygget, har i tre år ligget hos Naturhistorisk museum. Roaldset forteller at denne marmoren er like hvit og fin.

- Det er ikke antydning til gult på denne Carrara-marmoren i det hele tatt, sier Roaldset som legger til at de på enkelte av granittprøvene har sett antydning til svovelkis-forvitring.

(NTB)


Sintef presenterer sin rapport på en pressekonferanse i morges. Dagbladet.no er tilstede, og kommer med fyldig dekning.

GULNER: Sintefs rapport om årsaken til gulfargen på marmorplatene presenteres i dag. Foto: LARS EIVIND BONES
GULNER: Sintefs rapport om årsaken til gulfargen på marmorplatene presenteres i dag. Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer

Les også:

Tror rust gjør operaen gul

Snøhetta står på sitt

- Operaen angripes både ovenfra og nedenfra