Opera i gjørma?

- Bjørvika er et gatebarn. Foreldreløst og uten støttekontakter, sa stortingsrepresentant Marit Nybakk (Ap) under den høyaktuelle debatten Norsk Form inviterte til i går kveld om Operaen og Bjørvikas framtid.

  • Om en uke får vi se resultatet av den internasjonale arkitektkonkurransen om Operaen. Alle forslag stilles ut i en nedlagt hangar på Fornebu. Og skal man bedømme interessen for vår framtidige opera etter oppmøtet i Norsk Form i går kveld, der det knapt var ståplasser å oppdrive, blir det folksomt i hangaren. Det er ikke utenkelig at man vil finne verdensnavn blant arkitektene som har tegnet opera.

Men det må man bare gjette seg til, før juryen avslører deltakerne i juni. Foreløpig er konkurransedeltakerne beskyttet av total anonymitet.

Noe er altså skjedd i den århundrelange kampen for den første norske operabygning.

  • Mer skjer. 1. september er fristen for innlevering av forslagene til hvordan hele Bjørvika skal se ut i framtida. Oslo kommune, Statens vegvesen Oslo, NSB Eiendom og Statsbygg inviterte til konkurranse. Sytten deltok, fire er plukket ut, og blant dem er den høyt prisete arkitekten Arne Henriksen og verdensberømte Richard Rogers, som tegnet Pompidou-senteret i Paris sammen med Renzo Piano. Rogers er også arkitekt av Millennium Dome. Finnes han også blant de innsendte forslag til norsk opera? Ikke utenkelig at han og samarbeidspartnerne tenker seg en helhet.
  • Bjørvika er den største utfordring i Oslos byplanlegging i nyere norsk historie. Kanskje må vi tilbake til slottsarkitekt Linstows visjoner for Oslo for å finne en sammenlikning - fordi Oslo har vært et «u-land» i visjonær byplanlegging. Vi har ingen tradisjon for statlig byutvikling. Oslo er blitt til ved klatt på klatt, når man ser bort fra hederlige unntak som Grünerløkka og Harald Hals' mange vakre bydeler i Oslo.
  • Hvor er staten nå i utviklingen av Bjørvika? Når kommer Oslo kommune helhjertet med? Hvem skal finansiere?

Spørsmålene haglet i debatten.

Det hjelper faktisk ikke at vi har en handlekraftig byplansjef i Ellen de Vibe, når penga uteblir. Ennå er det ikke lagt noen finansieringsplan. Ennå er ikke et utviklingsselskap nedsatt for å ta seg av helheten. Ennå aner ingen hva man skal gjøre med giften som ligger i tonnevis i grunnen. Ennå vet vi ikke hvordan senketunnelen skal finansieres. Hører du, Stoltenberg?

  • En opera alene skaper ingen bydel, særlig ikke hvis vi må ta oss fram til den i gjørma med vadestøvler på beina.

Men ære være Norsk Form, som holder engasjementet ved like.

harriet.eide@dagbladet.no