FRYKTER KUTT: Ansatte ved Den Norske Opera i Oslo frykter konsekvensene av nytt pensjonsforslag.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FRYKTER KUTT: Ansatte ved Den Norske Opera i Oslo frykter konsekvensene av nytt pensjonsforslag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Operaansatte frykter nytt pensjonsforslag: - Vil fullstendig rasere vår fremste kulturinstitusjon

Kulturdepartementet går trolig inn for ny pensjonsordning.

Kulturdepartementet går trolig inn for en pensjonsordning som kan frata dansere og sangere ved Den Norske Opera og Ballett millioner av kroner i pensjon, skriver Klassekampen.

I løpet av høsten skal Kulturdepartementet legge fram et nytt forslag til operapensjonslov. Trolig innebærer forslaget at tidligpensjon erstattes av tre års etterlønn.

– Hvis dette går gjennom i Stortinget, vil det fullstendig rasere vår fremste kulturinstitusjon, sier nestleder Christine Thomassen i Musikernes Fellesorganisasjon til Klassekampen.

Hun sier Kulturdepartementet har gitt signaler om at retten til pensjonsytelser fram til fylte 67 år skal fjernes i det nye forslaget, og at de ansatte i stedet skal få tilbud om tre års etterlønn for omstilling til nye jobber.

Det kan være krise for operasangere og ballettdansere som har spesielt lav pensjonsalder.

– De er livredde. De har valgt denne karriereveien med tidlig aldersgrense, vel vitende om at pensjonen var en del av hele pakken. Og så risikerer de nå å stå ribbet tilbake midtveis i karrieren, sier Thomassen.

Bakgrunnen for det nye forslaget er de store økonomiske problemene dagens pensjonsordning har påført Operaen. Pensjonsutgiftene økte fra 21 millioner kroner i 2006 til 177 millioner i fjor.

(NTB)