Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Operaansatte frykter nytt pensjonsforslag: - Vil fullstendig rasere vår fremste kulturinstitusjon

Kulturdepartementet går trolig inn for ny pensjonsordning.

FRYKTER KUTT: Ansatte ved Den Norske Opera i Oslo frykter konsekvensene av nytt pensjonsforslag.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FRYKTER KUTT: Ansatte ved Den Norske Opera i Oslo frykter konsekvensene av nytt pensjonsforslag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Kulturdepartementet går trolig inn for en pensjonsordning som kan frata dansere og sangere ved Den Norske Opera og Ballett millioner av kroner i pensjon, skriver Klassekampen.

I løpet av høsten skal Kulturdepartementet legge fram et nytt forslag til operapensjonslov. Trolig innebærer forslaget at tidligpensjon erstattes av tre års etterlønn.

– Hvis dette går gjennom i Stortinget, vil det fullstendig rasere vår fremste kulturinstitusjon, sier nestleder Christine Thomassen i Musikernes Fellesorganisasjon til Klassekampen.

Hun sier Kulturdepartementet har gitt signaler om at retten til pensjonsytelser fram til fylte 67 år skal fjernes i det nye forslaget, og at de ansatte i stedet skal få tilbud om tre års etterlønn for omstilling til nye jobber.

Det kan være krise for operasangere og ballettdansere som har spesielt lav pensjonsalder.

– De er livredde. De har valgt denne karriereveien med tidlig aldersgrense, vel vitende om at pensjonen var en del av hele pakken. Og så risikerer de nå å stå ribbet tilbake midtveis i karrieren, sier Thomassen.

Bakgrunnen for det nye forslaget er de store økonomiske problemene dagens pensjonsordning har påført Operaen. Pensjonsutgiftene økte fra 21 millioner kroner i 2006 til 177 millioner i fjor.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling