STØTTER ÅREMÅL: Administrerende direktør i Operaen, Tom Remlov, mener NRKs dramasjef bør være ansatt på åremål. Han mener også at NRK har full anledning til å gjøre dette. Foto: Erlend Aas / Scanpix
STØTTER ÅREMÅL: Administrerende direktør i Operaen, Tom Remlov, mener NRKs dramasjef bør være ansatt på åremål. Han mener også at NRK har full anledning til å gjøre dette. Foto: Erlend Aas / ScanpixVis mer

Operadirektør tar oppgjør med lederstilling i NRK

- Ingen forskjell mellom Operaen og NRK.

(Dagbladet): - Egentlig burde Hans Rossiné være ansatt på åremål, og det har NRK også anledning til å gjøre, sier Operaens administrerende direktør Tom Remlov til Dagbladet.

Rossiné, NRKs dramasjef, har vært i hardt være de siste ukene. Flere har krevd både hans avgang, deriblant Anders Baasmo Christiansen og Ulrik Imtiaz Rolfsen.

- Legg ned NRK Drama Debatten ble utløst etter at NRK gjorde det kjent at manusforfatterne vil få større innflytelse over kanalens dramaproduksjoner i fremtiden, noe som fikk regissører  til å rase.

Flere har tatt til ordet for at NRK drama bør legges ned, og at dramasjef Hans Rossiné ikke er egnet i jobben. Aftenposten har også skrevet om de nære båndene mellom Hans Rossiné og Arne Berggren, som har jobbet med flere prosjekter i NRK drama.

Rossiné har ikke villet uttale seg i saken de siste dagene, men har tidligere sagt til Dagbladet at han mener det er sunt med en grundig dramadebatt.

I tillegg mener en rekke aktørerer at NRKs dramasjef bør være ansatt på åremål — ikke fast ansatt slik som Rossiné.  

- Bør ha fullmakt I forrige uke sa programdirektør i NRK, Per Arne Kalbakk, at NRK ikke vurderer dramasjefen som en kunstnerisk stilling, men som en «redaksjonell lederstilling», og at de ifølge arbeidsmiljøloven derfor ikke har anledning til å ansette dramasjefen på åremål.

Remlov er kritisk til NRKs vurdering.

- Dramasjefen i NRK bør ha så mye fullmakt at det kvalifiserer til en åremålsstilling, sier Remlov.

Som administrerende direktør er han selv ansatt på åremål. Men det samme er ballettsjefen, operasjefen og musikksjefen ved Operaen.

- Ingen forskjell - Begrunnelsen for dette er at disse har en reell fullmakt. Og som virksomhetens øverste sjef, tilsvarende Bjerkaas i NRK, kan ikke jeg legge meg opp i de kunstneriske beslutningene så fremt de ikke kjører skuta på grunn økonomisk. Det bør heller ikke Bjerkaas gjøre, forklarer Remlov.  

Han ser derfor ingen grunn til at NRK ikke skulle kunne ha en dramasjef ansatt på åremål.  

- Det er ingen forskjell mellom våre bedrifter i så måte. Begge er statlige aksjeselskaper.

- Uaktuelt Til tross for hva Opera-direktøren mener, endrer ikke NRK standpunkt i åremålsdebatten:

- Vi forholder oss til det som står i arbeidsmiljøloven, og det er fortsatt ikke aktuelt for oss å ansette dramasjefen på åremål, sier Kalbakk og fortsetter:

- Det virker som mange mener åremål automatisk vil løse alle problemer. Jeg tror ikke det. Det er fortsatt sånn at man blir vurdert som leder til tross for at man er fast ansatt, og man er ikke automatisk sikret en lederjobb i all evighet selv om man ikke er på åremål.

I HARDT VÆR:NRKs dramasjef Hans Rossiné og kulturredaktør Hege Duckert, må svare på mye kritikk for NRKs dramaproduksjon. Foto: Anders Grønneberg/ Dagbladet
I HARDT VÆR:NRKs dramasjef Hans Rossiné og kulturredaktør Hege Duckert, må svare på mye kritikk for NRKs dramaproduksjon. Foto: Anders Grønneberg/ Dagbladet Vis mer