TAR TIL MOTMÆLE: Konflikten mellom avtroppende operasjef Per Boye Hansen og adminstrerende direktør ved Den norske opera og ballett, Nils Are Lyse, tiltar i styrke. 
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
TAR TIL MOTMÆLE: Konflikten mellom avtroppende operasjef Per Boye Hansen og adminstrerende direktør ved Den norske opera og ballett, Nils Are Lyse, tiltar i styrke. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

Operadirektøren kjenner seg ikke igjen i brevet fra operasjefen

Administrerende direktør ved operaen svarer på kritikken fra Per Boye Hansen.

(Dagbladet): Onsdag kom avtroppende operasjef Per Boye Hansen med flagrende kritikk av styret ved Den norske opera og ballett.

Tidligere i vår ble det klart at Boye Hansen, mot sitt ønske, ikke får forlenget åremålet ved operaen. 

Bakgrunnen for beslutninga ble første oppgitt å være en «helhetsvurdering»Etterhvert kom det for en dag at Boye Hansens lederstil var en av primærårsakene til at styret nå leter etter hans arvtager.

En klage fra de ansatte i vår skal vært blant hovedårsakene til at Boye Hansen ikke får fortsette etter sitt åremål. I et åpent brev onsdag slaktet Boye Hansen styrets behandling av klagen mot ham, og gikk langt i å antyde at timinga for klagebehandlinga var nøye planlagt - med det mål for øye å få ham fjernet fra operaen.

- Denne timingen etterlater ingen tvil om at hensikten med bekymringsmeldingen var å hindre forlengelse av mitt åremål, skriver Boye Hansen.

Kjenner seg ikke igjen Onsdag ettermiddag tar administrerende direktør Nils Karstad Are Lysø, som er blant dem som får hardest medfart i Boye Hansens offentlige redegjørelse, til motmæle.

- Jeg kjenner meg ikke helt igjen i den beskrivelsen Per Boye Hansen gir i sitt brev. Vi har hatt en løpende dialog, og en rekke møter underveis. Per Boye Hansen har hatt møte med både med styreleder og nestleder, sier administrerende direktør Nils Are Karstad Lysø til Dagbladet.

Lyse har tidligere nektet å utdype hva konflikten med Per Boye Hansen går ut på. I dag forteller han at Operaen har kalt inn et eksternt analysebyrå for å undersøke bekymringsmeldingene.

- Det er riktig at det har vært meldt bekymring fra ansatte. Vi valgte å få inn profesjonell bistand for å få en ryddig prosess i en så viktig sak. Men enkeltsaker i den prosessen blir galt å kommentere, sier Lysø.

- Operaen er en viktig kulturinstitusjon og det er stor interesse rettet mot oss. Det er jeg glad for, men også vi må følge arbeidslivets regler. Derfor kan vi ikke kommentere interne saker i mediene, fortsetter han.

Ønsker videre samarbeid Per Boye Hansen ønsker å fortsette i stillingen ut sitt åremål ved Operaen. Også administrerendedirektør ønsker å få til et fungerende samarbeid det siste halvannet året av Hansens tid ved Operaen.

- Det er viktig å poengtere at dette ikke handler om at vi avslutter en eksisterende kontrakt, men vi har kommet til den konklusjonen at operasjefen ikke får et nytt åremål. Jeg er fokusert på å finne en god vei videre i resten av perioden, sier Lysø.

Han forteller at konflikten tar på for de ansatte ved huset, men at han forstår den store interessen saken har skapt.

- Konflikten er en stor belastning for Operaen og dens ansatte.

Per Boye Hansen skriver i en sms til Dagbladet at han i kveld ikke vil kommentere saken ytterligere.

Dagbladet har tidligere fortalt at operakonflikten i Oslo vekker internasjonal oppsikt.

Dagbladet oppdaterer saken.