Den Norske Opera:

Operadirektøren sier opp etter to år

Men uenigheter og dårlig økonomi har ikke hatt innvirkning på beslutningen, sier den avtroppende operadirektøren. 

SLUTTER: Lysø sier han han brukt sommeren til å vurdere sin yrkesmessige fremtid, og at det er baklgrunnen for at han nå velger å slutte som leder for Operaen. FOTO: Anders Grønneberg  / Dagbladet
SLUTTER: Lysø sier han han brukt sommeren til å vurdere sin yrkesmessige fremtid, og at det er baklgrunnen for at han nå velger å slutte som leder for Operaen. FOTO: Anders Grønneberg  / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Nils Are Karlstad Lysø har sagt opp stillingen som administrerende direktør ved Operaen. Siste arbeidsdag blir før sommeren neste år.

– Styret beklager at Lysø sier opp sin stilling, men vi respekterer hans valg. Vi er glade for at han kom tidlig til oss med denne beslutningen, og arbeidet med å finne hans erstatter er allerede godt i gang, sier styreleder Anne Carine Tanum i en pressemelding.

Lysø sier han han brukt sommeren til å vurdere sin yrkesmessige fremtid, og at det er bakgrunnen for valget.

– Jeg er takknemlig for å jobbe med alle de engasjerte og dyktige medarbeiderne i Operaen, og jeg er veldig glad i dette fantastiske huset. Mitt valg handler om hva jeg ønsker å jobbe med fremover, og jeg har kommet til at jeg vil tilbake til næringslivet, hvor jeg har min bakgrunn. Men før den tid skal jeg arbeide videre sammen med resten av organisasjonen her i Operaen, og gjøre mitt beste for en smidig overgang, sier han.

Alvorlig økonomisk situasjon

Operaen har lenge slitt tungt med høye pensjonskostnader, og har hatt ti kunstneriske stillinger stående åpne på grunn av trange budsjetter. På spørsmål om hvordan det har vært å lede Operaen gjennom denne tiden, sier Lysø at det har vært spennende.

- Selv om pensjonssaken som du nevnte fått mye fokus i media handler dette om mer enn pensjon. Men man skal ikke stikke under en stol at vi er i en alvorlig økonomisk situasjon. Men nå har vi fått til en avtale med LO om en midlertidig innskuddspensjonsordning, sier Lysø.

- En krevende sak

I mai fjor ble det klart at Lysø ikke ville forlenge tidligere operasjef Per Boye Hansens åremål, når det utløpet sommeren 2017. Boye Hansen uttrykte at det etter samtaler med administrerende direktør og styret var «manglende felles forståelse».

Til Dagbladet sier Lysø derimot at han opplever at det har vært et godt samarbeid med den kunstneriske ledelsen og fagforeningene.

- Har konfliktene i Operaen hatt noe å gjøre med at du velger å slutte i stillingen?

- Jeg opplever ikke at det har vært så mye konflikt i Operaen. Det har ikke vært en faktor for meg. Hvis du tenker spesifikt på spørsmålet om ny åremålsperiode for Boye Hansen, så var det en krevende sak, men det er ikke det som gjør at jeg slutter nå, sier han.

Annonsert denne uken

Lysø ble utnevnt som administrerende direktør i mars 2014. I august ga han beskjed til styret om at han slutter i stillingen. De ansatte ble informert mandag.

Det er satt ned et utvalg som jobber med å rekruttere ny leder, og stillingen blir annonsert denne uken.

Lysø har foreløpig ikke bestemt seg for hva han vil gjøre når han trer ut av stillingen.

- Jeg har ikke noen konkrete planer ennå. Jeg har ikke kommet så langt. Men jeg har ganske variert erfaring fra næringslivet, sier han.