- Operaen bør tjene mer og må bli en tydeligere stemme i samtiden, mener utvalg

Den Norske Opera & Ballett får både ris og ros i ny rapport.

FÅR RÅD: En ny rapport kommer med flere råd til, Nils Are Karstad Lysø, administrerende direktør i Den Norske Opera & Ballett. Foto: Anders Grønneberg
FÅR RÅD: En ny rapport kommer med flere råd til, Nils Are Karstad Lysø, administrerende direktør i Den Norske Opera & Ballett. Foto: Anders Grønneberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Debattene om Den Norske Opera & Ballett har vært mange den siste tiden. Både økonomien ved huset og dens ledelse har vært heftig debattert. I forrige uke fikk huset i Bjørvika både ny operasjef og ny musikksjef.

Mandag denne uka mottok kulturminister Thorhild Widvey en rapport om Den Norske Opera & Ballett.

- Operaen får både ros og ris, og rapporten blir et nyttig grunnlag for videre utvikling, sier Widvey til NTB.

Ny rapport Kulturdepartementet oppnevnte i oktober 2014 et ekspertpanel som fikk i oppdrag å evaluere Den Norske Opera & Ballett, og rapporten «På de skrå bredder» ble lagt fram mandag.

Rapporten skulle særlig belyse operaens kunstnerisk kvalitet og ressursutnyttelse.

- I tillegg til å være et nyttig grunnlag for videre utvikling, er slike evalueringer et viktig premiss for å drive en kunnskapsbasert kulturpolitikk. Jeg ser fram til å lese rapporten, sier kulturminister Thorhild Widvey etter mottakelsen.

Ris og ros I panelets helhetsvurdering roses operaen for sterk kunstnerisk vilje og internasjonalt orienterte kunstneriske programmeringer, mens utviklingsarbeidet ved de ulike delene av institusjonen får mild kritikk for ulik lederstil og filosofi.

Panelet stiller også spørsmål ved operaens evne til å være «et operahus for hele landet», og påpeker at institusjonen kan bli en tydeligere stemme i sin samtid.

Panelet reiser også spørsmål om DNO & B utnytter sitt potensial med hensyn til egeninntekter fra billettsalg godt nok.

Panelet bak rapporten har siden 2014 blitt ledet av professor Sigrid Røyseng ved Handelshøyskolen BI. Periodiske evalueringer inngår i Kulturdepartementets mål- og resultatvurdering på musikk- og scenekunstfeltet.

(NTB / Dagbladet)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer