DEBATT

Debatt: Byplanlegging

Operaen en del av byen og fjorden

Operaen var aldri ment som et solitært bygg på en stor åpen flate.

FORNØYD BYPLANLEGGER: - Jeg er meget fornøyd når jeg nå ser bibliotekets skråstilte fasade reise seg som en byvegg som leder blikket og våre bevegelser mot Operaen, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix 
FORNØYD BYPLANLEGGER: - Jeg er meget fornøyd når jeg nå ser bibliotekets skråstilte fasade reise seg som en byvegg som leder blikket og våre bevegelser mot Operaen, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Sigrid Hvidsten skriver i Dagbladet 18. mars at Oslo trenger en byarkitekt, angivelig fordi flere signalbygg «skvises» inn på samme område. Hvor har det blitt av helhetstenkingen? spør hun.

Plan- og bygningsetaten har hele tiden tenkt helhet, og i Oslo er dette vårt ansvar og oppgave. Med unntak av Munch-museet, kanskje Norges viktigste museum, og derved egnet som et landemerke, har prinsippet vært å trappe bebyggelsen ned i høyden fra jernbanesporene og ut mot fjorden.

Munch-museet, Havnelageret og Operaen vil danne et storslått fjordbyrom ved sjøen, som blant annet skal ha en park med badestrand og arealer for alternative kulturaktiviteter.

Operaens arkitekter, Snøhetta, tegnet opprinnelig en bygningsrekke mellom Operaen og Tollbodene foran Christian Fredriks plass ved Østbanebygningen. Plan- og bygningsetaten ønsket i stede et raust byrom mellom Jernbanetorget og Operaen.

Jeg er meget fornøyd når jeg nå ser bibliotekets skråstilte fasade reise seg som en byvegg som leder blikket og våre bevegelser mot Operaen.

Like spennende, men i en kontrasterende form, blir den nye diagonale gata som løper fra der Akerselva krysset Dronning Eufemiasgate.

Sett fra dette punktet vil vi få Havnelageret som en fond mot sørvest.

Operaen var aldri ment som et solitært bygg på en stor åpen flate. Det var heller ikke Rådhuset ment som.

Som Rådhuset vil Operaen ha åpenhet mot fjorden og mot Karl Johans gate, en vil eller være en del av byveven.

Det er det arkitektoniske, helhetlige byplangrepet.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer