Operaen får Norges største lysekrone

4000 kilo og 17 000 glassbiter. Hadeland Glassverk fikk jobben for 5,1 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Statsbygg har inngått kontrakt med Hadeland Glassverk som skal levere Norges største lysekrone til det nye operahuset. Kontrakten har en verdi på 5,1 millioner kroner.


- Vi er kjempeglade for at Hadeland Glassverk ble valgt som entreprenør for dette prestisjeprosjektet. Vi har siden forrige århundre vært en sentral leverandør av utsmykking og belysning til offentlige bygg i Norge, sier Maud Gjeruldsen Bugge, designsjef i Hadeland Glassverk, ifølge Statbyggs hjemmeside.

- Vakkert utsmykkingselement

Statsbygg beskriver den kommende lysekrona slik: Den cirka fire tonn tung lysekrona får en sentral plassering i himlingen i Hovedscenen. Den dekorative lysekronen fungerer også som en akustisk reflektor. Lysekronen har en diameter på syv meter og blir festet i taket ca. 16 meter over parketten. Lysekrona består av 4200 stk. 3W LED-pærer (Light Emitting Diode) med hvitt lys. Et sirkulært himlingselement av eik omkranser lysekronen. Totalt seks firmaer leverte anbud.

Lysekrona står i samsvar med det arkitektoniske uttrykket i bygget og blir et vakkert utsmykkingselement i Hovedscenen, mener Statsbygg.

17000 glassbiter

Hadeland Glassverk slo ut fem konkurrenter og får dermed jobben med å lage den gedigne lysekrona til det nye operabygget i Bjørvika i Oslo, skriver Hadeland.

Lysekrona skal bestå av 17 000 glassbiter. Tre designere fra Hadeland Glassverk skal fram til utgangen av neste år jobbe med lysekrona i samarbeid med glassblåsere. Resultatet blir ei lysekrone som veier fire tonn.

<strong><B>LYSEKRONA:</strong></B> Slik skal lysekrona se ut, ifølge prosjekttegningen til arkitektfirmaet Snøhetta. Foto: Snøhetta
LYSEKRONA: Slik skal lysekrona se ut, ifølge prosjekttegningen til arkitektfirmaet Snøhetta. Foto: Snøhetta Vis mer

Fra før har Hadeland Glassverk laget ei lysekrone til moskeen i Urtegata i Oslo. Den veide til sammenlikning 1,2 tonn. Norges største lysekrone skal henge fra taket i den store salen i den nye operaen. Den skal ha drøyt 1.200 lyspunkter.

Operaens indre

Arbeidet med å reise operaens indre er allerede i full gang.

Operahuset, som er på 38.500 kvadratmeter med nærmere 1.100 rom, er delt i tre avdelinger. En publikumsdel, en verkstedsdel og en avdeling for administrasjon og prøvesaler.

I verksteddelen holder de «harde» verkstedene til. Der kommer malersal, snekkerverksted, smie og plaststøperi, for å nevne noen. De «myke» verkstedene plasseres i administrasjon- og prøvesalsdelen. Dit kommer hattemakeren, systua, parykk- og skomakeren. Et imponerende knippe yrker, skriver Dagsavisen.

Ballettdansere og sangere får øvingssaler i de øverste etasjene. Store luftige rom, flere har vegger av glass og vidt utsyn over Oslofjorden. Orkestergraven er som alt det andre stort og teknisk bredt anlagt, den kan endres både i bredden og høyden. Hovedscenen har 16 heiser, eller løftebrett, som kan skape landskap med 4 meters høydeforskjeller. Dreiescenen er gigantisk.

Seier for Atle Brynestad

At Hadeland Glassverk vant ambudsrunden er en seier for finanskjendis Atle Brynestad.

Foto: Snøhetta
Foto: Snøhetta Vis mer


I 1985 overtok Brynestad som eier av Hadeland Glassverk.

Hadeland Glassverk ligger på Jevnaker, ved den sydlige enden av Randsfjorden. Glassverket ble grunnlagt i 1762 og er Norges eldste industribedrift med kontinuerlig drift.

Med ca. 195 medarbeidere har glassverket en stor produksjon i stadig utvikling, samt en betydelig virksomhet knyttet til turistanlegget.

Nærmere 600.000 besøkende i året gjør Hadeland Glassverk til Norges tredje største turistattraksjon.

<B>OPERAFASADEN</B>
<B>OPERAEN BY NIGHT</B>
<B>STOLT EIER:</B> Atle Brynestad eier Hadeland Glassverk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer