- Operaen til Møre!

SUNNDAL (Dagbladet): Tore Johansen har gått fra den enkle Gjertrud i «The Julekalender» til den åndelige sjamanen i skikkelsen Same-Torkil i JazzåTeaterets «Lady Arbuthnott - Frua på Elverhøy». Og publikum jubler igjen.

Musikkspilldramaet om livet til den velstående skotske lady Arbuthnott, som slo seg ned i Sunndalen på Nordmøre i 1870-årene, bergtar for tredje året på rad flere tusen mennesker. Nordmøringene har i begeistring utnevnt Sunndal Kulturhus til landets nye nasjonalopera.

Naturbarn

Arbuthnotts skjebne har lite til felles med Gjertrud fra «The Julekalender», men Tore Johansen mener at hans rollefigur i musikkspillet, den åndelige sjamanen Same-Torkil, og Gjertrud har noe til felles:

- De er begge ekte naturbarn. Gjertrud riktig nok av det svært enkle, men dønn ærlige slaget.
Hver kveld i kommende uke imponerer Johansen med sin sterke stemme i rollen som Same-Torkil.

Her spares verken drøvel eller lunger, noe han heller ikke gjør overfor Dagbladet når han skal karakterisere JazzåTeaterets nye og utvidede versjon av musikkspillet.

- Jeg er sjokkert! Det er noen scener her som er helt spetakulære, og som jeg ikke tror kunne ha vært satt opp på noe annet teater. Dette musikkspillet har sprengt alle grenser og gir amatørbegrepet et helt nytt innhold, sier Tore Johansen, kjent fra Difference og Travellin' Strawberries.

Europas beste

Svein Roger Karlsen, til høsten aktuell i suksessrevyen «Tusen år og like blid» og med filmen «Med døden til følge» samt en ny TV-serie, er også soleklar i sin dom av teateret:

- Dette er Europas beste amatørteater!

Karlsen spiller Lars Hoås, en mann av Bør Børson-slaget, som var bestyrer for den skotske ladyen. Karlsen og Johansen er ikke i tvil om at dette er blant de beste musikalene som har blitt vist i Norge på mange, mange år.

Nå drømmer teatret om å få lage en film eller TV-serie om den spennende skotske ladyen.

  • Noen av navnene bak suksessen: Stig Nilsson har skrevet teksten, musikk: Lars Ramsøy-Halle, regi: Pål Øverland, scenografi: Jon Kristian Alsaker og orkesterleder er Geir Langslet.