Operaen til Vestbanen

Så er avgjørelsen endelig tatt: Den nye operaen skal ligge på Vestbanen. Kulturminister Anne Enger Lahnstein anbefalte i går regjeringen å gå inn for denne plasseringen, og regjeringen ga sin tilslutning. Etter det Dagbladet erfarer ble beslutningen fattet under årets siste regjeringskonferanse i går ettermiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Operameldingen er straks ferdig, og etter det Dagbladet har grunn til å tro, vil saken bli lagt fram for Stortinget før påske.

Ferdig i 2005

Kulturminister Anne Enger Lahnstein var i går kveld ikke tilgjengelig for kommentar, men hun har tidligere skissert en tempoplan for operasaken i et intervju i Dagbladet.

Hennes ønske er at Stortinget skal ta endelig stilling til saken i løpet av vårsesjonen.

Deretter håper hun grunnsteinen til en ny opera kan legges ned ved årtusenskiftet, for så å ha operabygget ferdig til hundreårsjubileet for unionsoppløsningen i 2005.

Striden om hvor en ny opera skal ligge har pågått i snart ti år, og ridd flere kulturministrer som en mare. Verken Åse Kleveland (Ap) eller Turid Birkeland (Ap) klarte å sette sluttstrek for operasaken.

De siste årene har det stått om tre alternative plasseringer: Vestbanen, Bjørvika og en ombygging av den nåværende operaen i Folketeaterbygningen.

Da Jagland-regjeringen gikk av etter valget i høst, var Turid Birkeland så fortvilt over at hun ikke greide å bli ferdig med operameldingen - slik hun hadde lovet - at hun gikk ut og bekjentgjorde sin personlige begrunnelse for å legge operaen til Vestbanen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer