Operaen til Vestbanen

Så er avgjørelsen endelig tatt: Den nye operaen skal ligge på Vestbanen. Kulturminister Anne Enger Lahnstein anbefalte i går regjeringen å gå inn for denne plasseringen, og regjeringen ga sin tilslutning. Etter det Dagbladet erfarer ble beslutningen fattet under årets siste regjeringskonferanse i går ettermiddag.

Operameldingen er straks ferdig, og etter det Dagbladet har grunn til å tro, vil saken bli lagt fram for Stortinget før påske.

Ferdig i 2005

Kulturminister Anne Enger Lahnstein var i går kveld ikke tilgjengelig for kommentar, men hun har tidligere skissert en tempoplan for operasaken i et intervju i Dagbladet.

Hennes ønske er at Stortinget skal ta endelig stilling til saken i løpet av vårsesjonen.

Deretter håper hun grunnsteinen til en ny opera kan legges ned ved årtusenskiftet, for så å ha operabygget ferdig til hundreårsjubileet for unionsoppløsningen i 2005.

Striden om hvor en ny opera skal ligge har pågått i snart ti år, og ridd flere kulturministrer som en mare. Verken Åse Kleveland (Ap) eller Turid Birkeland (Ap) klarte å sette sluttstrek for operasaken.

De siste årene har det stått om tre alternative plasseringer: Vestbanen, Bjørvika og en ombygging av den nåværende operaen i Folketeaterbygningen.

Da Jagland-regjeringen gikk av etter valget i høst, var Turid Birkeland så fortvilt over at hun ikke greide å bli ferdig med operameldingen - slik hun hadde lovet - at hun gikk ut og bekjentgjorde sin personlige begrunnelse for å legge operaen til Vestbanen.

Nå blir det i stedet Sp-leder og kulturminister Anne Enger Lahnstein som trolig får æren av å avslutte denne prestisjefylte saken, og presentere framdriftsplanene tidenes største nasjonale kulturløft.

- Vakkert og stilrent

Under Nordisk Råd i Helsingfors tidligere i høst, fikk kulturminister Lahnstein en omvisning i Finlands Nationalopera, som hun ble svært begeistret for.

- Stilrent og vakkert - et imponerende bygg, sa Lahnstein.

Hun lot seg heller ikke vippe av pinnen da hun fikk vite prislappen: Nærmere en milliard norske kroner.

For den prisen har finnene fått en opera med 1350 sitteplasser, og nyvunnet interesse for opera, ballett og konserter.

- Når vi snakker om å gi landet en ny opera, snakker vi selvsagt om store summer. Det er et nasjonalt løft. Og det er noe en kulturnasjon bør koste på seg, sa Lahnstein etter sitt besøk i den finske operaen.

Flertall i Stortinget

Når saken kommer til Stortinget i løpet av våren, tyder alt på at flertallet støtter regjeringens forslag om å legge den nye operaen til Vestbanen.

Det er bare to partier som har signalisert andre mulige løsninger:

SV har gått inn for Bjørvika, mens det i Arbeiderpartiet er ulike syn på hvor operaen bør ligge. Oslo Arbeiderparti har tidligere sagt at de mener at operaen bør ligge i Bjørvika.

JA TIL VESTBANEN: Kulturminister Anne Enger Lahnstein.