Operaen trenger 50 mill. til vedlikehold

Den Norske Opera slår alarm. Folketeaterbygningen er helt nedslitt og trenger nærmere 50 millioner kroner til opprustning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Vi nærmer oss faretruende det punktet der vi er nødt til å ta en beslutning om vi skal investere i den nåværende bygningen. I påvente av en operahusbeslutning har vi de siste åra skjøvet investeringene foran oss, sier operadirektør Bernt Bauge.

50 år gammelt sceneteknisk utstyr, 20 år gammelt lysutstyr, nedslitt snoreloft, dreiescene og heis og et ventilasjonsanlegg fra 1937 som er kaldt om vinteren og varmt om sommeren, det er virkeligheten i dagens opera i Folketeaterbygningen. Operaen har ikke villet investere i oppussing og nytt utstyr, ettersom den har regnet med at våre politikere skulle stå på løftet om å ha en ny opera klar til år 2005. Men blir beslutningen utsatt igjen, kan ikke Operaen vente lenger.

- Faren er ikke akutt, men vi er alvorlig nær det kritiske beslutningspunktet hvor vi er nødt til å legge en plan. Bare i løpet av sommeren må vi investere en million kroner for å oppfylle kravene til brannsikring. Også i 1991 investerte vi for å oppfylle brannforskriftene, da var det 5 millioner kroner. Totalt vil jeg anslå at vi behøver rundt 50 millioner kroner bare for å bøte på de mest kritiske forholdene i huset, sier Bauge.

Han mener det gammeldagse og nedslitte huset også sliter hardt på scenearbeiderne. Der andre hus har kraner og teknikk, må Operaens ansatte løfte kulisser og tungt utstyr.

- Investeringene som kreves, er for store til at de kan tas fra Operaens vanlige driftsbudsjett. Det er ingen umiddelbar krise, men på mellomlang sikt må vi gjøre noe dersom vi ikke skal få driftsstans, sier operadirektør Bernt Bauge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer