Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Operaen truet av streik

I dag åpner den nye operaen i Bjørvika, men allerede om en måned kan det bli full stans på grunn av streik.

(Dagbladet.no): - Det er ingen som ønsker streik. Dansere ønsker å danse, men det er hyggelig å få betalt også, sier Ingrid Lorentzen.

I dag jobber alle gode krefter for å få til en vellykket operaåpning, men bak i kulissene lurer en svært dramatisk konflikt. Alle de kunstnerisk ansatte ved Den Norske Opera & Ballett vil bli tatt ut i streik dersom det ender med brudd i lønnsforhandlingene.

Kilder Dagbladet har snakket med, forteller at konfliktfaren er overhengende.

Tidsfrist

De avgjørende forhandlingene er ikke ennå i gang for alvor, men tidsfristen for en løsning vil etter det Dagbladet erfarer bli satt til rundt midten av mai.

Da kan det bli full stans for all aktivitet i praktbygget bare en måned etter kveldens storslåtte åpning.

Lønnsnivået på Den Norske Opera & Ballett er langt ifra like ambisiøst som det nye operahuset. En danser på begynnertrinn tjener 297 000 kroner.

- Jeg ligger absolutt på topp i Nasjonalballetten når det gjelder lønn. Med alle tillegg bikket jeg så vidt 400 000 i fjor, og det mener jeg sier sitt, uttaler Lorentzen.

HØYERER LØNN: Ballerina Ingrid Lorentzen streiket for høyere lønn også i 2006, men avblåste aksjonen sammen med de andre organisterte musikerne og danserne etter løfter fra Trond Giske. Nå vil de ha løftene innfridd. Foto: Steinar Buholm/Dagbladet
HØYERER LØNN: Ballerina Ingrid Lorentzen streiket for høyere lønn også i 2006, men avblåste aksjonen sammen med de andre organisterte musikerne og danserne etter løfter fra Trond Giske. Nå vil de ha løftene innfridd. Foto: Steinar Buholm/Dagbladet Vis mer

- I det nye huset dobler vi antallet forestillinger, legger hun til.

Lønna blir ikke doblet, men nå krever alle ansatte et lønnsløft på rundt 70 000 kroner i snitt.

- Dette er et svært viktig krav for alle våre organiserte. Vi ønsker å komme opp på nivå med sammenliknbare yrkesgrupper, som høyskolelektorer, sier Nils Petter Tveten som er hovedtillitsvalgt ved Den Norske Opera & Ballett.

Det er Musikernes Fellesorganisasjon (MFO) som organiserer Lorentzen, Tveten og de andre ansatte ved operaen - i tillegg til orkestrene rundt om i landet.

Må finne 42 mill.

Deres medlemmer gikk ut i streik i 2006, og da var også ballerinaen sterkt engasjert. Årets forhandlinger er i bunn og grunn et endelig oppgjør etter konflikten i forfjor, som ga et relativt magert resultat for de streikende.

Da avblåste de nemlig streiken etter at Kulturdepartementet tok initiativ til et partssammensatt utvalg (PSU) som skulle finne fram til løsninger. Tida har definitivt jobbet for de ansatte.

For der man i 2006 kunne flire av de relativt sett puslete konsekvensene av streiken, har MFO i år et formidabelt forhandlingskort i den nye operaen i Bjørvika.

image: Operaen truet av streik

- Nå er forhandlingene i det partssammensatte utvalget ferdige etter to år, og vi er enige om et dokument der vi foreslår endringer i vår tariffavtale. Dette ønsker vi nå å få på plass, men for å en løsning må det inn friske midler - og de må komme fra departementet og Trond Giske, sier Tveten.

Kulturminister Trond Giske må i så fall åpne lommeboka på vidt gap, og trekke ut totalt om lag 42 millioner i ekstra årlige utgifter til lønn og opphavsrett til de ansatte i operaen, balletten og resten av orkestrene i landet.

For Den Norske Opera & Ballett sin del utgjør kravet 15 millioner kroner bare i økte lønnskostnader.

- Den nye tariffavtale åpner for utvidet arbeidstid, utvidet arbeidsplikt og enklere salg av rettigheter. Før har det vært gjort enkeltavtaler for hver gang norske orkestre har solgt rettigheter til opptak. Går denne avtalen i boks får imidlertid operaen og de andre orkestrene i landet mulighet til å ta opp alt de vil, sier Tveten og legger til:

- Dette er krav som arbeidsgiveren er interessert i, understreker Tveten som får støtte av direktør i operaen Bernt Bauge.

Tidenes løft

Lederen i Musikernes Fellesorganisasjon, Arnfinn Bjerkestrand, er spent før forhandlingene.

- Denne regjeringen gjennomfører tidenes løft når det gjelder kunst og kultur. Nå er det på tide at dette også kommer kunstnerne til del, sier Bjerkestrand.

NYE TONER: Nils Petter Tveten er hovedtillitsvalgt for de ansatte i Den Norske Opera & Ballett. Han lover full fokus på kveldens åpning, men om kort tid blir det forhandlinger.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media