Operaen vant EM

EU mener Snøhettas opera i Bjørvika er Europas beste bygg.

MER ENN ET BYGG: Dette mener juryen som gir Snøhetta Mies Van Der Rohe Award 2009: «Den norske Opera & Ballett i Oslo er mer enn bare en bygning. Det er først og fremst ett byrom, en gave til byen». Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
MER ENN ET BYGG: Dette mener juryen som gir Snøhetta Mies Van Der Rohe Award 2009: «Den norske Opera & Ballett i Oslo er mer enn bare en bygning. Det er først og fremst ett byrom, en gave til byen». Foto: Sara Johannessen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no) Klokka ti onsdag blir det klart at de norske arkitektene får Mies Van Der Rohe Award 2009, EUs egen pris for arkitektur. Det er den den tiende prisen i rekken for det marmorhvite operabygget.

—Vi er veldig beæret, dette er en av de aller viktigste prisene som deles ut i hele verden, sier Tarald Lundevall, som ledet Snøhettas arbeid med operaen.

Han drar selv til Barcelona for å motta pisen på 60 000 euro 28. mai.

Juryformann Francis Rambert beskriver Bjørvika-operaen slik: «Den norske Opera & Ballett i Oslo er mer enn bare en bygning. Det er først og fremst ett byrom, en gave til byen. Bygningen kan sees på som en katalysator for all energien i byen».

Største prisen
—Dette er en fantastisk anerkjennelse av det faglige teamet i Snøhetta. Prisen er den største som operaenbygget noen sinne har fått. Jeg kan heller ikke se at noen andre norske eller nordiske arkitekter har fått en liknende anerkjennelse, sier Snøhetta-arkitekt Tarald Lundevall til Dagbladet.no.

I finalen i «europamesterskapet» konkurrerte Snøhetta med fire andre bygg. Tilsammen var det 340 nominerte til prisen.

I en melding sier EUs kommisær for kultur, Ján Figel, «arkitektur er en høyst synlig test på kreativitet og innovasjon, og dagens prisvinner viser fordelene av å investere i europeiske arkitekttalenter».

Tidligere vinnere er blant andre de store arkitektkontorene Rem Koolhaas og Zaha Hadid.

- En oppkvikker
Nylig ble det kjent at Snøhetta må kvitte seg med en av fem ansatte på grunn av manglende oppdrag.

—Det er klart at på det menneskelige planet vil denne prisen være en oppkvikker i disse tøffe tidende, men den vil ikke endre på bemanningen vår, sier Lundevall.

—Kan prisen gi dere flere oppdrag?

—Jeg tror absolutt det vil kunne gjøre oss mer synlig, og at vi kan få flere henvendelser, sier Tarald Lundevall.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer