Operaen viser stjernemuskler

Her er programmet for 2009/10.

SATSER: Administrerende direktør Tom Remlov, operasjef Paul Curran og ballettsjef Espen Giljane på Den Norske Opera & Ballett presenterte i dag sesongprogrammet for 2009 - 2010. Presentasjonen fant sted i foajeen på operahuset i Bjørvika. Foto: Knut Falch / SCANPIX
SATSER: Administrerende direktør Tom Remlov, operasjef Paul Curran og ballettsjef Espen Giljane på Den Norske Opera & Ballett presenterte i dag sesongprogrammet for 2009 - 2010. Presentasjonen fant sted i foajeen på operahuset i Bjørvika. Foto: Knut Falch / SCANPIXVis mer

(Dagbladet.no): Med et variert og stjernespekket opera-, ballett- og konsertprogram blir Bjørvika-operaen det soleklare tyngdepunktet for Oslos musikkliv i sesongen 2009/10.

Solveig Kringlebotn i «Rusalka» og «Figaros bryllup», «Tannhäuser» i Stefan Herheims regi, Anthony & The Johnsons på operataket, Anne Sofie von Otter og Brad Mehldaus Carnegie Hall-program, Operaorkesteret med stjernedirigenten Kent Nagano, «Giselle», nye Jo Strømgren-balletter og mer Lightfoot/León-koreografi — dette var bare noen av triumfkortene den nye operaledelsen med Tom Remlov i spissen trakk ut av ermet under programlanseringen tirsdag formiddag.

Helt på tampen av sesongen, 21. mai 2010, blir det til og med premiere på «Jorden rundt på 80 dager», og med den planlagte åpningsforestillingen endelig på plass, vil omsider Den Norske Opera & Ballett ha fått landet sitt nye moderskip i Bjørvika.

Sommeråpent
Før det skal mye skje i huset, som skal holde åpent i hele sommer med eget sommerprogram. I august rykker både Alexander Rybak, Oslo Jazzfestival, Oslo Kammermusikk Festival og Dronning Sonjas Internasjonale Musikkonkurranse inn, og Maja Ratkjes babyopera «Korall Koral» får lov til å tjuvstarte operasesongen.

Selve starten går 4. september når det norske stjerneskuddet på det internasjonale dirigentfirmamentet, Eivind Gullberg Jensen, drar i gang Dvoraks «Rusalka» i operasjef Paul Currans regi.

Seinere følger Monteverdis «Poppeas kroning», Donizettis «Don Pasquale», Puccinis westernopera «La Faniculla del West» og Mozarts «Figaros bryllup».

Påtroppende musikksjef John Helmer Fiore debuterer i jobben når han dirigerer Strauss' «Ariadne auf Naxos» i januar, og i mars blir det Wagner og «Tannhäuser».

Favoritter
Dansesesongen starter med Septemberdans og tre urpremierer signert Jo Strømgren (denne gang til musikk av Bach), Alan Lucien Øyen og tyske Andreas Heise.

I oktober overtar CODA — Oslo Internasjonale Dansefestival huset, mens sesongen videre blant annet byr på mesteraften med Nacho Duato, gjestespill fra Nederlands Dans Theater og publikumsfavoritter som «Nøtteknekkeren» og «Askepott».

På konsertsiden blir det blant annet Sjostakovitsj-maraton med både Operaorkesteret, Oslo-Filharmonien og KORK i aksjon i løpet av en og samme maihelg, Leif Ove Andsnes og Det Norske Kammerorkester til høsten og den amerikanske stjernedirigenten Kent Nagano i en konsertframføring av Richard Strauss' opera «Die schweigsame Frau» i juni neste år.

En egen serie med resitaler — sang og pianoakkompagnement - byr på stjerner som Anne Sofie von Otter/Brad Mehldau og Dorothea Röschmann/Malcolm Martineau.

Et sterkt program, og med forventet publikumsbesøk på i overkant av 100 prosent utsolgt, regner Remlov & co med at Bjørvikaoperaen skal leve opp til ambisjonen Fest for folk flest.

Fullt program finner du på Operaens hjemmesider.