ET VEISKILLE: Ingrid Lorentzen og Per Boye Hansen framstår som en dynamisk, kunstnerisk lederduo. Ledelsen og styret ved Operaen kaller ansettelsen av disse for et veiskille som skal sikre fortsatt fornyelse og vekst. I midten operadirektør Tom Remlov - som kongen på haugen. Foto: Anders Grønneberg
ET VEISKILLE: Ingrid Lorentzen og Per Boye Hansen framstår som en dynamisk, kunstnerisk lederduo. Ledelsen og styret ved Operaen kaller ansettelsen av disse for et veiskille som skal sikre fortsatt fornyelse og vekst. I midten operadirektør Tom Remlov - som kongen på haugen. Foto: Anders GrønnebergVis mer

Operakritiker gleder seg til å bli operasjef

Per Boye Hansen skal lede Operaen, mens Ingrid Lorentzen vil få ansvaret for balletten. Men operadirektør Tom Remlov er fremdeles øverste sjef.

Operakritiker Per Boye Hansen og Ingrid Lorentzen er nye, likestilte kunstneriske ledere ved Operaen i Oslo.

Boye Hansen har tidligere vært kritisk til Den Norske Opera & Balletts styringsmodell - med en operadirektør helt som øverste leder.

- Operadirektør Tom Remlov og jeg har snakket sammen og er blitt enig, sier den nye operasjefen.

Konstruktiv friksjon Den nåværende lederen av Festspillene i Bergen, Per Boye Hansen, har vært Remlovs ønske. Det var han, til tross for uenigheter om styringsmodell, som fikk Boy Hansen til å søke.

Nå har de to ryddet uenigheter av veien.

- Jeg hadde veldig lyst på jobben, også. Men at det blir friksjon, er neppe til å komme utenom. Men vi skal ha positive og kreative uenigheter, sier Boye Hansen, som vil satse på mer egenproduksjoner.

Som å gå i krig Den nytilsatte operasjefen presiserer at det er han som har det kunstneriske ansvaret. Han legger heller ikke skjul på at han er glad for å slippe mye av det administrative arbeidet Remlov må gjøre.

- Opera er like dyrt og farlig som å gå i krig, sier Boye Hansen.

Han signaliserer med dette mot til å gjøre mer enn det som er forventet av en moderne Opera.

- Vi skal strekke oss mot det umulige, sier Boye Hansen.

Oslo og Bergen Paul Curran slutter i sin stilling som operasjef ved nyttår - to år før åremålet utløper. Boye Hansen tiltrer ikke formelt før 1. august 2012, men skal framover både jobbe med Festspillene i Bergen og Operaen i Oslo.

- Det blir hektisk, jeg har masse energi og pågangsmot, sier han.

Operaen ansatte også en av sine egne, meget erfarne dansere i går som ballettsjef. Ingrid Lorentzen overtar jobben etter Espen Giljane, som har vært sjef for Nasjonalballetten siden 2002.

Ballettsignatur - Nå går jeg fra å dyrke min egen karriere til å få andre til å skinne, sier Lorentzen, som gleder seg stort til å bli sjef ved ensemblet hun nå er en del av. Hun tiltrer også 1. august neste år.

Hun lover å jobbe for å gi Nasjonalballetten egenart, en signatur på høyde med store internasjonale operahus.

Begge de nye kunstneriske lederne roser hverandre og lover tett og nært samarbeid.

- Vi har kjent hverandre i over 20 år, sier de.

ALLE GLADE: Styreleder Ellen Horn og Operaens direktør Tom Remlov (t.h.)er glad for at de har fått Ingrid Lorentzen og Per Boye Hansen som kunstneriske ledere ved Den Norske Opera & Ballett. Foto: Anders Grønneberg
ALLE GLADE: Styreleder Ellen Horn og Operaens direktør Tom Remlov (t.h.)er glad for at de har fått Ingrid Lorentzen og Per Boye Hansen som kunstneriske ledere ved Den Norske Opera & Ballett. Foto: Anders Grønneberg Vis mer