Operanasatte håper på Vestbanen

De har en trang og temmelig kummerlig arbeidsplass, men gjør sitt beste og syter sjelden. Mottoet for både dansere, sangere, snekkere og malere ved Den Norske Opera er «ikke på grunn av, men på tross av.» Nå venter de i spenning på Stortingets avgjørelse om nytt operabygg.

- Det er egentlig utrolig at vi får til forestillinger i det hele tatt, sier danseren Nuri Ribera Anfinsen mens hun putter skumgummi ned i balettskoene og knytter dem på seg. Det er snart hennes tur.

De 46 danserne i Nasjonalballetten har en treningssal på 9 ganger 11 meter å øve i. Etter internasjonal standard er den knapt stor nok som minstesal.

- Vi har ikke rom nok. Når alle trener, blir det egentlig ikke godt nok. Vi må hele tiden passe på så vi ikke sparker borti hverandre, men heldigvis er vi veldig gode venner, smiler Anfinsen.

Også scenen på Operaen er knapp. Flere ganger har gjestedansere rett og slett hoppet ut av scenen fordi den er for liten.

Foretrekker Vestbanen

I likhet med de fleste andre 430 ansatte ved Den Norske Opera foretrekker hun nytt operabygg på Vestbanen. Med Bjørvika er alt mer usikkert.

- Men egentlig er det ikke så farlig for meg hvor det blir, bare det blir. Jeg håper på Vestbanen fordi det blir ferdig tidligere, forhåpenligvis før jeg går av med pensjon om ti års tid, sier 29-åringen.

I morgen blir Stortingets kulturkomité ferdig med innstillingen om nytt operahus, men saken blir ikke avgjort før selve avstemningen en uke senere.

Anfinsens kollega Teet Kask fra Estland er svært spent på resultatet. Han synes det er synd at et rikt land som Norge har måttet vente så lenge på en skikkelig opera.

Danserne og sangerne har kummerlige garderobeforhold. Opp til åtte personer deler én trang garderobe.

(NTB)

TRANGT: Danserne har det trangt på operaen. Derfor håper de at politikerne skal vedta å bygge ny opera på Vestbanen.