SKIEN 20140922 FACSIST: Vinneren av ibsenprisen 2014, Peter Handke besøkte Ibsenkonferasnen i Skien. Juryformann Per Boye Hansen. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
SKIEN 20140922 FACSIST: Vinneren av ibsenprisen 2014, Peter Handke besøkte Ibsenkonferasnen i Skien. Juryformann Per Boye Hansen. Foto: Per Flåthe / DagbladetVis mer

Operasjefen får hard kritikk av solistene

Bråket rundt operaen i Bjørvika fortsetter.

Debatten har rast etter at det ble klart at Per Boye Hansen ikke får bli sittende som operasjef i Oslo.

Hansen ville selv fortsette i stillingen, og har skrevet et sju siders langt brev der han kritisere avgjørelsen.

Solistene ut mot operasjefen Solist ved Operaen, Henrik Engelsviken, fortalte nylig Dagbladet at operasangerne stiller seg bak ledelsens avgjørelse, og at han mener operasjefen bør tåle samme behandling han selv har gitt andre.

Nå åpner også tillitsvalgt for solistene, Espen Langvik, opp om konflikten.

«Solistene i Nasjonaloperaen har de siste dagene i pressen blitt kalt smålige, sutrete, hårsåre, illojale, innbyttere og konspiratoriske. Vi kjenner oss ikke igjen i noen av disse karakteriseringene», skriver han på sin blogg.

- Dette må dere tåle Dagbladet har snakket med flere ansatte ved Den Norske Opera & Ballett den siste tiden. Flere forteller om store interne konflikter, men få vil stå fram med dette åpent. Heller ikke tillitsvalgt har snakket åpent før han skrev om sin erfaring på egen blogg.

I dag forteller han flere medier om hvordan de ansatte opplever konflikten.

-Vi synes det har vært et ensidig fokus fra mer eller mindre kvalifiserte kommentatorer som bare peker på det som skjer på scenen. Bildet er mye større. I hvert fall kjenner ingen av solistene seg igjen i bildet som tegnes av oss. Derfor føler vi at vi må stå fram med hvem vi er og hva vi tenker, sier Langvik til Aftenposten.

Avisa viser også til samtaler med andre ansatte og skriver «Folk som har jobbet med ham, forteller om raseriutbrudd og sterke reaksjoner dersom noen gjør en feil. Han kjører sitt eget løp, er kompromissløs og beskrives som en veldig krevende leder å forholde seg til».

Til Dagsavisen forteller Espen Langvik at solistene stadig møter nye regiteam, og at enkelte har en brutal måte å lede ensemblet på.

- Når man da sier fra til operasjefen, får man beskjed om at «det må vi tåle», forteller han, og skriver dette på sin blogg:

«Jeg vil gjerne tro at jeg selv har rett til å definere når jeg blir krenket. Og at jeg har rett til å si ifra om det. Og at arbeidsplassen min tar det på alvor når det skjer. At svaret ikke er «Slik gjer dei der.» At ikke beskjeden fra ledelsen er «såpass må man tåle».»

Beklager Per Boye Hansen forteller at han beklager hvis noen har følt seg dårlig behandlet.

- Det er vondt å lese slike karakteristikker om seg selv, og jeg er lei meg for at noen av sangerne opplever situasjonen som vanskelig. Som det står i mitt brev, ble disse problemene først meddelt meg gjennom en bekymringsmelding som kom samme dag som styret skulle behandle forlengelsen av mitt åremål (10. mars). Det er prosessen etter dette jeg har kritisert, sier han til Aftenposten.

Hansen er nå opptatt av å få en god dialog med solistene de siste to åra han skal sitte som sjef.

- Jeg beklager på det sterkeste hvis det er noen som har følt seg dårlig behandlet, og vil gjøre mitt ytterste for at vi skal få en bedre dialog.

SNAKKER UT: Operasanger og tillitsvalgt, Espen Langvik, skriver nå om operabråket på sin blogg. Foto: Scanpix
SNAKKER UT: Operasanger og tillitsvalgt, Espen Langvik, skriver nå om operabråket på sin blogg. Foto: Scanpix Vis mer