IKKE ENIGE: I fjor ble Nils Are Karstad Lysø (t.v.) ny administrerende direktør i Den Norske Opera & Ballett. Nå er det kjent at operasjef Per Boye Hansen ikke få forlenget åremeålet, grunnet «manglende felles forståelse». Foto: Anders Grønneberg
IKKE ENIGE: I fjor ble Nils Are Karstad Lysø (t.v.) ny administrerende direktør i Den Norske Opera & Ballett. Nå er det kjent at operasjef Per Boye Hansen ikke få forlenget åremeålet, grunnet «manglende felles forståelse». Foto: Anders GrønnebergVis mer

Operasjefen får ikke fornyet sitt åremål

- Med tungt hjerte, sier Per Boye Hansen.

Per Boye Hansen har vært operasjef siden 2012 og åremålet utløper sommeren 2017.

I en pressemelding fra Operaen kommer medlingen at han med tung hjerte ikke får fortsette i stillingen.

- Med tungt hjerte Per Boye Hansen er i gang med operaprogrammet for de neste to åra. Parallelt med dette pågår arbeidet med å finne hans etterfølger. I fjor ble administrerende direktør Nils Are Karstad Lysø ansatt, og han vil ikke forlenge operasjefens åremål.

- Det er med tungt hjerte jeg må meddele at mitt åremål ved Den Norske Opera & Ballett ikke vil bli forlenget, sier Boye Hansen.

- Etter samtaler og forhandlinger med administrerende direktør og vårt styre, har det ikke lykkes oss i å komme frem til den felles forståelse som er nødvendig for et fornyet langsiktig samarbeid.

Manglende felles forståelse - Vi er i prosess med å ansette ny musikksjef og assisterende operasjef, og er dypt takknemlige for det store arbeidet Per Boye Hansen har lagt ned disse årene som har gitt oss økt aktivitetsnivå og mange modige satsninger, sier administrerende direktør Nils Are Karstad Lysø.

Per Boye Hansen ønsker ikke å kommentere utover det som kommer fram i pressemeldinga, sier informasjonskonsulent Camilla Yndestad ved Operaen.

Ordlyden om «manglende felles forståelse», som Boye Hanse uttrykker, kan vitne om at det er problemer mellom den kunstreriske og den administrative ledelsen.

- Anstrengt økonomi - Det kan jeg ikke uttale med om, sier Yndestad, som henviser til administrerende direktør Lysø.

I en kort telefonsamtale med Dagbladet sier lysø:

- Det er ingen automatikk i at et åremål blir forlenget.
 
- Har dette noe med økonomi år gjøre?
 
- Som kjent har Operaen en anstrengt økonomi, men avgjørelsen er fattet på bakgrunn av en helhetsvurdering.

Per Boye Hansen lover å fortsette med glød og iver ut sin periode:

- Jeg vil stå i stillingen ut mitt nåværende åremål som utløper 1. august 2017, og ser frem til å realisere de planene som er lagt. Jeg vil gjøre mitt ytterste for at Nasjonaloperaen skal fortsette den kunstneriske veksten vi har opplevd de siste årene, og gleder meg til å dele tida fremover med så mange fantastiske medarbeidere, i dialog med et voksende, engasjert og interessert publikum, sier Hansen.