Operasjefen raser mot Gelius

Operasjef Bjørn Simensen er rasende på NRK Dagsrevyens Jon Gelius. Han beskylder TV-kjendisen for å drive en bevisst kampanje mot operaprosjektet i Bjørvika.

I går hadde Jon Gelius et nytt Dagsrevy-innslag om utviklingen av Bjørvika i Oslo, stedet der den nye operaen skal bygges, dersom politikerne står fast på sitt vedtak. Temaet var samferdselspolitikeres raseri over at merkostnader ved byggingen av en tunnel i Bjørvika kom til å gå kraftig utover andre veiprosjekter i Norge, ikke minst E6 gjennom Østfold.

I går kveld slo operasjef Simensen tilbake:

- Jon Gelius driver en systematisk og usmakelig kampanje mot operaprosjektet, og han blander bevisst sammen tunnelbyggingen med operabyggingen. Disse tingene henger ikke sammen overhodet. Operaen i Göteborg har levd i årevis med en åttefelts motorvei rett utenfor døra, og det har gått bra. Den Norske Opera kan også leve med en motorvei utenfor døra, dersom det er nødvendig, sier Simensen til Dagbladet.

Støtte

Det ser imidlertid ut til at Bjørn Simensen kan ta det rolig, skal man tro uttalelser fra sentrale kulturpolitikere på Stortinget.

- Stortinget har pålagt regjeringen å bygge opera i Bjørvika. Da må regjeringen forholde seg til det. Jeg er helt ukjent med at det skulle brygge opp til en ny het operadebatt. Meg bekjent arbeider regjeringen med å gå gjennom kostnadsrammene for byggingen. Det skal munne ut i en proposisjon som Stortinget skal ta stilling til i løpet av våren, sier KrFs erfarne kulturpolitiker, Ola T. Lånke, til Dagbladet.

Heller ikke lederen av Stortingets kulturkomité, Sonja Irene Sjøli (H), anser det som sannsynlig at det brygger opp til en ny operadebatt.

Jamring

At politikere fra flere partier i andre komiteer jamrer over milliardene som går med til et operabygg og kostbare veiløsninger i Bjørvika, er ikke noe nytt.

Nå er det flertallet i samferdselskomiteen som frykter at andre veianlegg må vente fordi prisen på den undersjøiske tunnelen, som skal bygges under Bjørvika, ligger an til å koste 3,2 milliarder kroner. En hel milliard dyrere enn planlagt.

- E6 er betydelig viktigere enn Bjørvika-tunnelen. Jeg tror verken Østfold eller andre fylker har én krone å avse til å tette hullet i Bjørvika-tunnelen, sier komitéleder Petter Løvik i Stortingets samferdselskomité.

Han får sterk støtte fra Ap's Gunnar Halvorsen, som slår fast at operaen burde settes opp på Vestbanetomta ved Aker Brygge i Oslo.

RASER MOT GELIUS: - Jon Gelius driver en systematisk og usmakelig kampanje mot operaprosjektet, sier operasjef Bjørn Simensen. Her er han fotografert i Bjørvika etter at Stortinget gjorde sitt plasseringsvedtak for snart tre år siden.