Operasjefen slutter

Paul Curran går av to år før kontrakten utløper.

SLUTTER: 
Operasjef Paul Curran har sagt opp sin stilling ved Operaen. 
Foto: Erlend Aas / Scanpix
SLUTTER: Operasjef Paul Curran har sagt opp sin stilling ved Operaen. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

For snart fire år siden ble skotske Paul Curran ansatt som Nasjonaloperaens nye sjef. I formiddag kom den overraskende nyheten om at han har sagt opp sin stilling og går av som leder av Den Norske Opera & Ballett - to år før åremålet utløper.

Han fratrer etter eget ønske 1. januar 2012, heter det i pressemeldingen fra Operaen.

- Da jeg tok jobben som operasjef var det fordi den betød en ny utfordring for meg personlig og karrieremessig. Målet mitt var å etablere kompaniet i dets nye hjem i Bjørvika. Jeg er enormt stolt over å ha gjort nettopp det. Ikke minst er jeg stolt over sammen med dyktige kollegaer å ha løftet kompaniet til et nytt og internasjonalt nivå. Etter fire år er tiden kommet da stafettpinnen kan og kanskje også bør overlates til noen andre, og for meg å søke nye utfordringer, sier Paul Curran i pressemeldingen.

Omstridt leder Paul Curran som er en internasjonalt anerkjent operaregissør, har vært synlig som leder for Operaen. Da han fikk jobben ble det reist en del spørsmål om han var kapabel til den prestisjefylte rollen. Og under de fire årene han har sittet i sjefstolen har han fått kritikk både for sin lederstil og mangel på kunstneriske visjoner.

Han ble ansatt uten erfaring som sjef på et operahus, og han kunne fortsatt reise rundt og jobbe på andre operahus som regissør. Under hans ledelse har Operaen blant annet blitt kritisert for å kjøpe inn for mange utenlandske produksjoner og laget lite selv. Det har ikke vært noen signaler på at oppsigelsen var forestående, men kunngjøringen kommer i kjølevannet av bråket rundt hans lederstil den siste tiden.

Etter at regissør Stein Winge gikk hardt ut mot Paul Curran i et intervju med kvinnebladet Tara, kastet også Fremskrittspartiets Ib Thomsen seg inn i debatten og mente kulturministeren måtte komme på banen.

- Min oppfatning er at flere på huset er svært ulykkelig over situasjonen. Men det er få som tør å komme ut med det, for det straffer seg jo, sa Winge til bladet. Han presiserte blant annet at han ikke ville ta flere oppdrag fra operaen så lenge Curran var sjef.

Også i fjor sommer ble Paul Curran kritisert for sin personlige lederstil. Da kritiserte to av Norges fremste operakomponister Cecilie Or­e og Glenn Er­ik Haugland, hans lederstil og hevdet at Curran manglet den nødvendige kompetansen og interessen.

Sa opp for et halvt år siden Selv om nyheten først ble kjent i dag, sa Paul Curran opp allerede 20. desember. Da mottok styret oppsigelsen. Sist mandag ble operasjefsaken behandlet på styremøtet.

- Allerede 20. desember mottok vi Paul Currans oppsigelse, og på den bakgrunn har det gjennom det siste halve året vært ført samtaler mellom ham, Tom Remlov og meg som styreleder. Styret tar nå hans beslutning til etterretning, sier styreleder Ellen Horn.

Kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) ønsker ikke å kommentere saken, men sier hun tar oppsigelsen til etterretning. Huitfeldt skal etter det NTB erfarer ha visst om oppsigelsen en stund.

Til tross for oppsigelsen fortsetter han sitt arbeid som regissør ved Operaen.

I sommer setter han opp «La Bohème» ved Santa Fe-operaen, og i august returnerer han til Oslo for å regissere «Tryllefløyten», som åpner sesongen 2011/2012 i Operaen. Curran fortsetter som operasjef ut året og legger blant annet nå siste hånd på planene for de nærmeste operasesongene i Bjørvika, etter avtale med styret og administrerende direktør.

Administrerende direktør Tom Remlov ønsker sin kollega lykke til videre.

- Dette har vært en krevende periode både for Den Norske Opera & Ballett og for Nasjonaloperaen, og Paul har forvaltet sitt ansvar med stort engasjement, imponerende kunnskap og et ubestridelig talent. Vi hadde sett frem til det videre samarbeid ut hans åremålsperiode, men respekterer den avgjørelsen Paul nå har tatt og ønsker ham lykke til med hans videre karriere, sier Tom Remlov.

Arbeidet med å finne Currans etterfølger starter umiddelbart.

Paul Curran (46)

Kommer fra Glasgow. Han er opprinnelig utdannet danser fra London og Helsinki, og har blant annet jobbet som danser i Scottish Ballet.

Han er utdannet regissør ved The National Institute of Dramatic Art i Sydney og har gjort operaoppsetninger ved de største operahus i verden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer