KOMMENTARER

«Operasjon håpløs»

Regjeringen sender mer enn hundre soldater til krigen mot IS. Det er i Norges interesse å bekjempe terror. Men krigen er håpløs hvis man ikke samtidig bygger statlige strukturer.

DRAR I KRIGEN: Statsminister Erna Solberg og regjeringen sender mer enn hundre norske offiserer til krigen mot Den islamske stat. Her fra NATO-toppmøtet i september, sammen med utenriksminister Børge Brende og forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
DRAR I KRIGEN: Statsminister Erna Solberg og regjeringen sender mer enn hundre norske offiserer til krigen mot Den islamske stat. Her fra NATO-toppmøtet i september, sammen med utenriksminister Børge Brende og forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

DET ER VG SOM MELDER at Stortingets utvidete utenrikskomite i dag blir innkalt for å bli informert om regjeringens planer om å sende mer enn hundre norske offiserer til Irak. Møtet starter straks, og regjeringen vil at de norske offiserene skal drive med opplæring av irakiske offiserer, og ikke være i fremste linje i den USA-ledete krigen mot Den islamske staten. Regjeringen legger vekt på at den USA-ledete styrken er invitert av den irakiske regjeringen, og at en rekke arabiske land også deltar i krigen.

ALT DETTE ER vel og bra. Det er også i Norges interesse å bekjempe Den islamske staten, som i enda større grad enn nå kan bli et trenings- og rekrutteringssted for terror mot vestlige land. Hensynet til menneskerettigheter, og IS' nedslakting av kristne og yazider, er selvsagt også et argument for å delta i kampen mot Den islamske staten og «kalifatet» til Abu Bakr al-Baghdadi.

«KALIFATET» kan bekjempes ideologisk, slik også USAs president Barack Obama har vært opptatt av. Men først og fremst må Den islamske staten nedkjempes militært. På forbløffende kort tid har Den islamske stat revet i stykker restene av den irakiske staten, og erstattet den med sine egne statlige strukturer, med et eget byråkrati, sin egen framgangsrike økonomi basert på oljeeksport, og sin egen effektive og velorganiserte hær, utstyrt med moderne våpen erobret fra både den syriske og den irakiske hæren. Den islamske staten har 31 000 motiverte soldater fra 81 land, utstyrt med antiluftskyts, bevegelige bakke til luft-raketter, og skyts som var sterkt nok til å presse også de kurdiske elitestyrkene Peshmerga i Irak.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer