Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Årets navn 2019: Christine Koht

Opereres til uka: - Lei av sykehus

En kommende operasjon gjør at tida framover blir ekstra tøff for kreftsjuke Christine Koht. Mamma Kirsten tok tirsdag imot Dagbladet-prisen Årets navn på vegne av datteren.

STOLT: - Vi er stolte av denne prisen og takker alle som har stemt henne fram, sier Kirsten Koht til Dagbladet idet hun tar imot prisen Årets navn på vegne av datteren Christine Koht. Video: Per Ervland / Dagbladet Vis mer

- Jeg er så lei av å være på sykehus. Jeg vil gå tur i skogen, høre fuglene synge, gå på butikken. Nå vil jeg hjem og leve, sier Koht på telefon fra Sunnaas sykehus til Dagbladet, i forbindelse med tirsdagens utdeling av prisen Årets navn 2019.

I midten av desember ble det kjent at Christine Koht gikk seirende ut av tildelingen (se faktaboks for begrunnelse). Komikeren ble i november 2018 diagnosert med kreft, og har siden delt sin reise med hele landet.

I desember ble hun akutt innlagt på grunn av problemer med lungene, og var dessverre for dårlig til å ta imot prisen selv. På tirsdag møtte derfor mamma Kirsten Koht opp for å ta imot prisen på vegne av datteren.

BUKETT OG STATUETT: Blomster og «Dagbla´-gutten» overrekkes Kirsten Koht av Dagbladets sjefredaktør Alexandra Beverfjord. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
BUKETT OG STATUETT: Blomster og «Dagbla´-gutten» overrekkes Kirsten Koht av Dagbladets sjefredaktør Alexandra Beverfjord. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer

Det var en svært rørt mor som mottok både blomster og statuetten «Dagbla'-gutten».

- Vi er stolte av denne prisen og takker alle som har stemt henne fram, sier Kirsten Koht til Dagbladet.

Christine Kohts nære venn, Thomas Lillebror Finne, var også til stede under utdelingen.

«Pernille, vi er hjemme!»

Kirsten Koht forteller at de neste ukene blir krevende for Christine. Neste uke skal hun gjennom en ganeoperasjon, i håp om å gjøre det enklere for henne å puste gjennom nesa.

- Målet hennes akkurat nå er å holde seg frisk nok til operasjonen. Men det aller største målet er å sette seg ned hjemme i Tønsberg og kunne si «Pernille, vi er hjemme!» [til Christines kone Pernille Rygg], sier Kirsten Koht og fortsetter:

- Det er nesten så jeg ikke tør å si det høyt. Tenk om vi får det til! Det må skje!

- Det som holder Christine gående er å ta en dag om gangen. Hun klarer å finne humoren i hverdagen. Hun klarer å lage morsomme episoder av mye dumt som foregår på sykehuset, sier Kirsten.

- VIL HJEM: Christine Koht i sykesenga. Til uka skal hun opereres. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør
- VIL HJEM: Christine Koht i sykesenga. Til uka skal hun opereres. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør Vis mer

Pynter hjelpemiddel

Moren fortsetter med å fortelle om rullatoren til Koht som er dekorert med blomster, blinkende lys og gaver hun har fått fra støttende fans.

- Du kan nesten ikke se rullatoren. Det er som en Christine Koht-kjole i levende form. Det er nok ingen på Sunnaas sykehus som ikke vet hvem Christine er, sier moren.

For ett år siden ble det kjent at Christine Koht hadde fått diagnosen slimhinne-melanom, en alvorlig og sjelden form for føflekkreft som ligger i slimhinnen. 2019 ble et svært tøft år for Koht. Hennes ærlighet rundt sykdommen, og vilje til å leve har rørt hele det norske folk, og ført til at hun har blitt kåret til årets navn av Dagbladet.

- Det har vært tungt. Det er også med sorg jeg som mamma tar imot denne prisen. Christine er barnet mitt. Men denne prisen bekrefter også hvor viktig det har vært å være åpen om sykdommen. Hun gir en stemme til andre som er i samme situasjon, sa Kirsten Koht i takketalen.

Har inspirert andre

Koht befinner seg for tiden på Sunnaas Sykehus, hvor hun har vært innlagt siden oktober. Her går hun gjennom intens behandling, og blir sjekket for nye svulster hver tredje måned, delte hun nylig i et innlegg på Facebook.

- Da hun fikk beskjeden om prisen, ble hun så utrolig takknemlig og rørt. «Jeg elsker priser, mamma», sa Christine til meg.

Årets navn er en pris som deles ut til en person som har preget nyhetsbildet, inspirert andre og utrettet noe ekstra i året som er gått.

Da hun fikk diagnosen, bestemte den folkekjære TV-personligheten å bruke stemmen sin. Hun har blant annet vært mye aktiv på Facebook hvor hun deler oppdateringer om helsen sin til tusenvis av følgere.

FJERNER: Christine Koht har latt folk følge hennes kamp tilbake etter sykdommen med jevnlige oppdateringer på sosiale medier. Video: Kirsten Koht (med tillatelse) Vis mer

Takknemlig for all støtten

Koht og familien er overveldet av den varme responsen, og forteller at de er utrolig takknemlig for alle meldingene de har fått. Den siste tida har spesielt vært tung for Koht, etter at kom fram at kona Pernille Rygg, en av hennes største støttespillere, også er alvorlig syk.

- Alle kjærlige hilsener som kommer til Christine gjør at vi føler at det er en storfamilie som vil ha mer åpenhet, ærlighet og sårbarhet. Det at så mange heier på henne og gir henne styrke, det takker vi for, sier Kirsten Koht.