Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ophelia Orchestra

Vilter ferd inn i en røykfylt mellomkrigstid.

CD: Litt overraskende dukker dette spøkelset av ei plate opp i vår nydekadente jappetid. Her suges vi inn i en type musikk som lover underholdning av det mest lyssky og røykfylte slaget. Lukker du øynene mens du lytter, vil du fort se for deg en nattklubb i Berlin anno første halvdel av forrige århundre; fylt med flaskeklirr, sigarrøyk, blå engler og herrer med bart. Med mesterpianist Morten Gunnar Larsen i spissen gir norske musikere og sangere en overbevisende utgave av denne pussige og bizarre blandingen av tango, mars og kabaret.

Denne utgivelsen kan brukes på to måter. Er du i stemning for det, kan den lyttes til som en «camp» samling sanger fra ei tid som både var munter og bisarr, dragende erotisk og sosialt steinhard. Men den er også den rene læreboka, med en omfattende og innsiktsfull coverartikkel og kunnskapsrike kommentarer til hver eneste sang. Kabaretbølgen fikk seg en knekk etter Hitlers maktovertakelse, men uhyggelig nok ble sangene framført helt fram til 1944 -   av fengslede artister i konsentrasjonsleir, til glede for nazifangevoktere. Slik sett er dette munter musikk med meget dystre, historiske undertoner.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media