KOMMENTARER

Afghanistan:

Opium er blitt vekstnæring i Afghanistan

Årets rekordproduksjon av opium vil forlenge krigen i landet og forsyne Vesten med mer og billigere heroin.

RIK OPIUMSHØST: Årets avling har vært god for afghanske opiumsbønder. Bildet er fra Helmand-provinsen. Foto: Noor Mohammad/AFP/NTB Scanpix
RIK OPIUMSHØST: Årets avling har vært god for afghanske opiumsbønder. Bildet er fra Helmand-provinsen. Foto: Noor Mohammad/AFP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det var ikke hyggelige tall FNs kontor for narkotika og kriminalitet (UNODC) la fram onsdag. Dyrkingen av opiumsvalmuer i det krigsherjede landet øker kraftig, og resultatet er mildt sagt nedslående: Fra 2016 til i år økte produksjonen av opium med 87 prosent, til 9000 tonn. 328 000 hektar land ble brukt til det som nå er Afghanistans største vekstnæring, en økning på 63 prosent fra året før.

Helmand, i det sørlige Afghanistan, er den provinsen der det dyrkes mest opiumsvalmuer. Her sto danske soldater fra 2006 til 2014, og en av oppgavene deres var å få bønder til å slutte med produksjonen av det som først og fremst blir til det dødelige stoffet heroin. Også på dette feltet mislyktes den danske militæroperasjonen. En del av skylda må legges på USA og NATO-ledelsen som i 2010, etter Talibans nye storoffensiv, bestemte seg for å se gjennom fingrene med den ulovlige opiumsproduksjonen – for ikke å miste lokal støtte fra opiumsbønder.

I fjor advarte UNODC om at produksjonen av opium ville øke voldsomt om ikke det såkalte verdenssamfunnet tok problemet på alvor. Ingenting skjedde.

Jurij Fedotov, som leder UNODC, var ikke nådig i sin kritikk onsdag:

-Det er på høy tid at det internasjonale samfunnet og Afghanistan prioriterer bekjempelse av narkotikaproduksjonen. Hvert eneste land i verden har et ansvar for dette globale problemet, sa Fedotov.

Årets produksjon er i følge UNODC mer enn verdens etterspørsel etter opiater. Det vil trolig føre til lavere priser på heroin også i Vesten og dermed også til økt misbruk. Samtidig er det alarmerende for Afghanistan som sjøl har tre millioner narkomane, nesten ti prosent av landets befolkning.

Det er vanlige bønder, rike jordeiere og krigsherrer som dyrker opiumsvalmuer. Taliban som styrte Afghanistan fra 1996 til 2001, gikk i en periode til kamp mot produksjonen av opium. Nå brukes inntektene fra denne virksomheten til å drive krigen mot afghanske myndigheter. Lokale krigsherrer som Afghanistan har altfor mange av, øker også sin makt gjennom opiumsproduksjon.

Det er flere årsaker til den voldsomme økningen. Det er lettere å skaffe billig arbeidskraft til innhøstingen, og produksjonen er modernisert. Solcellepaneler er tatt i bruk for å drive vanningsanlegg, og det brukes mer gjødsel og kjemiske giftstoffer mot skadedyr.

I sin rapport advarer UNODC kraftig mot konsekvensene dersom denne trenden fortsetter. Det dreier seg ikke bare om at situasjonen i Afghanistan vil bli enda mer ustabil, men også at andre militante islamistgrupper i landet vil styrke seg.

Den såkalte islamske stat, IS, har økt sitt nærvær i Afghanistan kraftig, ikke minst etter nederlagene i Syria og Irak. Når IS er den gruppa i Afghanistan som betaler sine krigere best, har det trolig å gjøre med at denne terrororganisasjonen også deltar i det store spillet om Afghanistans narkotikaressurser.

President Donald Trump har gått til krig mot det voldsomme narkotikamisbruket i USA. Kanskje han skulle kaste et blikk på leverandørene i Sentral-Asia?

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer