Opium er «Satans syltetøy»

Charles Baudelaires bok om opium og hasjisj i nennsom norsk oversettelse.

CHARLES BAUDELAIRE: I «Det kunstige paradis» advarer dikteren oss mot dopets mystiske virkninger og morbide gleder. Her er Baudelaire malt av Gustave Courbet i 1848.
CHARLES BAUDELAIRE: I «Det kunstige paradis» advarer dikteren oss mot dopets mystiske virkninger og morbide gleder. Her er Baudelaire malt av Gustave Courbet i 1848. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: «Ikke minst er det snakk om lenker, og sammenlignet med slike lenker blir alle andre slags lenker — pliktens lenker, den forbudte kjærlighets lenker — for bandasjer og spindelvev å regne. Hvilket fryktelig ekteskap mennesket her inngår med seg selv!»

Med god grunn, basert på egne erfaringer, har Charles Baudelaire satt tittelen «Det kunstige paradis» på sin monografi om opium og hasjisj, opprinnelig utgitt i Paris 1860. Jordisk bolig Dikteren vet godt at mennesket «under alle himmelstrøk og til alle tider» har brukt alle slags metoder «for å finne et middel til å unnslippe, om så bare for en stakket stund, sin jordiske bolig».

Baudelaire betraktet denne verden ikke bare som triviell og ufullkommen, men som uutholdelig. «Berus dere!», skriver han i sitt mest kjente prosadikt: «For ikke å merke Tidens forferdelige åk som knekker skuldrene og knuger dere mot jorden, må dere beruse dere — uten stans. Men med hva? Med vin, poesi med dyd, alt etter behag». Avrusning I «Det kunstige paradis» er budskapet avrusning. Farmasiens mystiske virkninger og morbide gleder beskrives som falsk lykke, en skadelig snarvei til saligheten. Den narkotiske rusen er, for å låne en romantittel av Thomas Espedal, imot naturen. Eller for å si det mer eksakt med Baudelaire: Imot Guds vilje.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer