Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Opp 0,2 prosent!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det finnes komponenter i nyhetssendinger som alltid får sin plass, selv om man ikke riktig vet hvorfor. Børsindeksen fra Oslo Børs, for eksempel. Når radioens nyhetssending med jevne mellomrom forteller meg at Oslo Børs i dag gikk opp med 0,2 prosent - hva er det egentlig meningen at jeg skal gjøre med den informasjonen? Ringe og kjøpe? Ringe og selge? Ringe min mekler og bekymret spørre hva dette betyr for min ualminnelig lille formue i AMS-fond?

Unyttig

På den ene siden er informasjonen om at børsen gikk opp med 0,2 prosent, en særdeles presis måte å si at det i dag ikke skjedde noe spesielt med indeksen - og slik er det de aller, aller fleste dager. Hadde man hatt lyst til faktisk å si noe, kunne man jo i dag sagt Oslo Børs, tross renteoppgang og andre vederstyggeligheter i dag nesten nådde «all time high» - det mangler bare én promille eller to på at aksjene på børsen er mer verd enn noen gang før. Men i stedet tok man det faste litaniet: Oslo Børs sluttet i dag på 1448... For det er ikke egentlig praktisk informasjon om børsdagen avrundingen med børsindeks dreier seg om. De som har reelt behov for å vite promilleendringer i børsindekser søker informasjonen sin ganske andre steder enn i NRK Dagsnytt.

Børsmantra

Når meldingen er der, er den for å fortelle oss alle at børsen er et viktig sted, som står sentralt blant norske institusjoner. Akkurat slik man i gamle dager i radioens énkanalsystem kunne holde seg løpende orientert om fiskerimeldingene. Hektoliterne lodde på stampen fortalte oss den gang at Norge var en fiskerinasjon. Børsmeldingen forteller oss nå hver dag at børsen er viktig, selv om vi ikke bryr oss eller skjønner stort. Dagens opp eller nedgang på Oslo Børs er mest et beroligende mantra fra kapitalismens høyborg - alt er klokt og fornuftig sammensatt.

Ønsket man å bringe reell informasjon, kunne man jo skifte mellom dagens statistikk, til og med brakt arbeidsledighetsstatistikken, boligprisutviklingen eller inflasjonstallene. Men det ville krevd mer arbeid - og slike tall hører tidligere tider til - i dag er det Oslo Børs som er viktig. Selv om det som sagt ikke har skjedd stort. Med børsindeksen, altså.

I sommerens repriseløp vant TV3 i går stilsikkert med 15 repriser på en og samme dag. TVNorge hadde 12, TV2 10. NRK1 og 2 hadde bare to hver - men det må kalles juks å begynne sendingene først på kvelden. Med 1600 kroner i årlig lisens bør NRK snart ha råd til å holde en videospiller i gang på dagtid.