Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Opp alle jordens sodomitter!

Innenfor hjemmets fire vegger står alle fritt å velge hvem de vil elske, og hvordan de vil gjøre det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En oppsiktsvekkende

lovendring har druknet i sommerens strøm av verdenshistoriske Beckham-nyheter: Amerikansk høyesterett har med 6 mot 3 stemmer besluttet at voksne homofile skal få lov til å ha sex - frivillig, i sitt eget hjem!

Det lyder som en dårlig spøk eller en god agurk, men vi snakker faktisk om en milepæl i kampen for homoseksuelles rettigheter i USA: Harmløse, lovlydige mennesker kan ikke lenger bli dømt for forbrytelsen som heter sodomi.

Men i alle dager! Sodomi? Hva er dette for gufs fra Det gamle testamente? En forgangen sedelighetsforbrytelse, noe Oscar Wilde ble dømt for i viktoriatiden? Vel. Sex mellom menn var forbudt i Norge helt fram til 1972 (sex mellom kvinner kvalifiserte ikke engang til lovbrudd). Riktignok forekommer få slike straffesaker i nyere historie, og mye har skjedd med både politikernes og befolkningens holdninger til homoseksualitet de siste tretti åra. I dag vil de færreste finne på å sidestille dyre- og barnesex med homosex, slik ordboka gjør i definisjonen av det antikvariske sodomibegrepet. Men beretningen om Lot i Sodoma fra 1. Mosebok (som egentlig ikke handler om homoseksualitet i det hele tatt) brukes fortsatt som autoritativ kilde av steile kristenfolk som vil fastholde likekjønnet intimitet som noe syndig, naturstridig og samfunnsfiendtlig. Flere av dagens regjeringsmedlemmer går mer eller mindre god for denne stigmatiseringen av en betydelig seksuell minoritet. Vår kristelige statsminister vil heller ha besøk av en israelsk statsterrorist enn av pasifistiske lærhomser. En homofil mann kan riktignok styre landets finanser, men da må han gå i pen dress og være absolutt seksualpolitisk avholdende.

Imens skjer

det noe med lovverket i land som tradisjonelt har enda mindre toleranse overfor unormert seksualliv. Den britiske justisministeren erklærte for to uker siden at sodomiparagrafen som felte Wilde, skal bort. Et viktig symbolsk håndslag, men ingen bombe fra en statsråd som nylig sørget for å avkriminalisere hasj. Mer uventet var kuvendingen til amerikansk høyesterett, denne mektige bastion av tilårskomne samfunnsstøtter som i praksis valgte George W. Bush til president.

I 1986 godkjente domstolen en sodomidom mot to menn i staten Georgia, og opprettholdt dermed homofiles status som annenrangs borgere, uten hensyn til den økte aksepten blant amerikanere flest. Siden 1961 har 37 av de 50 delstatene kvittet seg med sodomilovene. Lovene anvendes sjelden, men i 1998 fikk to homser i Houston erfare følgene av å elske gal person i gal delstat. Etter et anonymt tips om husbråk (som viste seg å være grunnløst) brøt politiet seg inn i leiligheten deres og bevitnet «avvikende seksuelt samkvem». Paret måtte tilbringe resten av natta i hver sin fengselscelle og fikk 200 dollar i bot. Dommen ble anket, og 26. juni i år erklærte altså høyesterett at sodomiloven i Texas strider mot grunnloven. I praksis betyr det at myndighetene heretter ikke kan blande seg inn i seksuallivet til samtykkende voksne amerikanere.

«Det har ikke

vært en verre dag siden 1973, da høyesterett ga kvinner rett til abort,» uttalte pastor Jerry Falwell, tidligere leder av Moral Majority, etter kjennelsen. «Høyesterett har satt retten til privatliv høyere enn respekten for samfunnsmoralen.» Nettopp: Dommen fastslår at privatlivets fred også gjelder for mennesker med andre seksualvaner enn majoriteten. Innenfor hjemmets fire vegger står alle fritt til å velge hvem de vil elske, og hvordan de vil gjøre det (så lenge de ikke skader andre). I flere delstater rammet sodomiloven også anal- og oralsex mellom heterofile. Bill Clinton og Monica Lewinsky kunne blitt stemplet som sodomitter av en lokal domstol om de hadde hatt sine stevnemøter i statene Virginia, Alabama eller Mississippi.

Men selvsagt har Amerikas homser størst grunn til å løfte hodet etter 26. juni. Richard Goldstein, Village Voice-redaktøren som nylig besøkte Norge, kaller kjennelsen «den viktigste beslutning for homofiles rettigheter i amerikansk historie». Ikke minst varmet høyesteretts understrekning av homofiles rett til å «definere sitt eget begrep om tilværelsen og dens mening, om universet og menneskelivets mysterium». Vi kan ikke «forringe deres liv ved å se på deres seksuelle opptreden som en forbrytelse».

Store ord

, men også sjelden og forpliktende tale fra øverste hold i det amerikanske samfunnet. Bush-administrasjonens stille diskriminering av homofile i arbeidslivet vil nok fortsette, men allerede har debatten om partner- og ekteskap mellom personer av samme kjønn skutt fart etter denne sterke rettslige markeringen av likeverd mellom homo- og heterofile.

Hvilken moral kan så nordmenn dra av denne historien? At verden kan gå framover der vi minst venter det. At selv gudfryktige amerikanere kan se umoralen i påtvungede fellesverdier på et privat område der forskjeller er et gode og ikke en fare (her har KrF noe å lære). At Amerika ikke er håpløst fortapt i sin reaksjonære isolasjonisme, men faktisk kan la seg påvirke av moderne, europeisk rettighetstenkning: Under begrunnelsen for sodomilovendringen viste høyesterett for første gang til en avgjørelse i Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Kanskje vil amerikanerne etter hvert ta til seg hva resten av den siviliserte verden mener om andre lover mot vilkårlig definert «ondskap»?