Opp av grøfta

For å si det pent: det har gått opp og ned for Kenneth Sivertsen. Nå er han ute etter to års frivillig eksil med sin nye plate, «Blod og bensin». - Det var ikke så mange venner som kom til Moster da jeg hadde det som verst, sier Sivertsen.

Kledelig bakfull bak mørke solbriller sitter Kenneth Sivertsen i Oslo by og tenker tilbake. På nervesammenbrudd i full offentlighet, på samlivsbrudd i full offentlighet, på musikerlivet i full offentlighet, på skandalene, på Kenneth Sivertsen, en liten gutt fra Moster, i full offentlighet.

- Jeg har jo liksom gitt apoteket et ansikt, da, sier Sivertsen med et skjevt smil.

- Jeg har vært litt for dumsnill, stått fram i media for ofte og blitt misbrukt. Til tross for at jeg er et av de mest oppegående mennesker i Norge i dag, sier han. Med et enda skjevere smil.

To millioner

Til slutt ble fokuseringen for mye. Sivertsen «tryna», som det heter så presist på riksmål.

- Ja, jeg gjorde det. Men jeg er glad for det også. Det hjelper å havne i grøfta for å komme seg videre. Men ei ulykke kommer sjelden alene. Det er denne forbannede økonomien også, vet du.

Kenneth Sivertsen er skyldig rundt to millioner kroner til kemneren i hjemkommunen Bømlo og sin lokale bank. For noen uker siden gikk profilerte venner av Sivertsen ut med appell til kemneren om at artisten måtte betale gjelda si, men at han måtte få en gunstig nedbetalingsordning. Underskriverne var Arne Nordheim, Bentein Baardson, Jan Vincents Johannessen og Jon Fosse.

Venner?

- Jeg er glad for støtten, og det ser ut som jeg kan få til en ordning med kommunen.

Men både denne og tidligere historier har selvfølgelig satt sine spor på gutten.

Han skriver blant annet i låta «Alibi»: «Eg er ein gammal, ung jævel, og som har innsett at det var forbilder som såra mest. »

- Det handler mye om kunstnere og samfunnsytrere, meg selv inkludert, som kanskje engasjerer seg for den 3. verden, men ikke ser at naboen lider. Jeg opplevde at mange av vennene sluttet å besøke meg etter trynefallet. De fleste forsvant. De trodde vel at det skulle gå til helvete med meg. Men nå kryper de jo fram igjen.

«Blod og bensin» er første del av en artistisk trilogi fra Kenneth Sivertsens hånd. Til høsten kommer en bok med arbeidstittelen «Rett før», og til neste år har han forhåpentligvis skrevet en trompetkonsert til Ole Edvard Antonsen.