Opp av myren

Godt fortalt og eksotisk krim fra islandsk forfatterstjerne.

BOK: Med «Myren» debuterer den islandske suksessforfatteren Arnaldur Indriðason på norsk, og dermed blir vi kjent med den mismodige politimannen Erlendur - en krimhelt som fint klarer å hevde seg blant veteraner.

Drivende god

Det er opptil flere grunner til å anbefale lesing av Arnaldur Indriðason. Først og fremst har han skrevet en drivende god krim om den middelaldrende mordetterforskeren Erlendur Sveinsson. For det andre framviser han en forbilledlig språklig økonomi - tettpakket og med god framdrift. For det tredje har han vunnet den skandinaviske krimprisen Glassnøkkelen ikke bare én gang, men to år på rad.

En gammel mann er funnet død i en ussel sokkelleilighet i Nordurmyrin i Reykjavík, og Erlendur og hans team - Sigurdur Oli og Elinborg - er tilkalt. Mannen het Holberg, bodde alene og hadde ingen omgangskrets. Og på brystet hans lå en lapp med en gåtefull melding (som forfatteren sleipt nok ikke avslører før langt uti boka). Erlendur har å gjøre med et ekte mysterium.

Det lille islandske samfunnet - det bor under 300000 mennesker der - gjør at alt er forholdsvis oversiktlig, men likevel har Erlendur ikke mange spor å gå etter. De få som finnes, peker tilbake mot hendelser for mange år siden. Og der kommer et genetisk forskningsprosjekt til nytte.

Troverdig

Det er ingenting hylende originalt over Arnaldur Indriðasons bok, men den er godt fortalt, overveiende troverdig og passe eksotisk for oss nordboere som ikke vet så altfor mye om naboene ute i havet. Se bare på navnene: Her møter vi Fjola og Birna og Kolbrun og Ellidi, for å nevne noen.

Hovedpersonen Erlendur er rundt 50, skilt (naturligvis) og har to voksne barn med navnene Sindri Snær og Eva Lind. Sistnevnte er både sprøytenarkoman og gravid, hun setter sitt preg på handlingen og problematiserer hovedpersonens privatliv. En annen viktig biperson er mystiske Marion Briem, som Erlendur søker råd hos når etterforskningen går i stå. Vel verdt å lese.