Opp i røyk

Stadig flere norske jenter begynner å røyke. De støtter en milliardindustri. De blir feite. De lukter. Gode grunner til å slutte?

UNGE JENTER ER HELLIG overbeviste om at røyking gjør dem sexy. Og det hjelper lite at gutta er uenige. Det viser undersøkelser Folkehelsa foretok i fjor. For to år siden ble det for første gang flere kvinnelige røykere enn mannlige røykere her i landet. «Stump røyken» burde derfor ha vært den parolen flest gikk under i forrige ukes kvinnetog.

JEG HAR VENNINNER som på mirakuløst vis klarer å gå ned nærmere ti kilo før badesesongen. Men å stumpe røyken, det klarer de ikke. Tror de. Jeg har prøvd begge deler, og lover deg at det krever atskillig mer disiplin å komme inn i bikinien.

I mange år var jeg den personifiserte utgaven av Marlborough Lights. Det gikk med 20-30 sigaretter på hverdager, 40-50 på helgedager. Jeg har aldri vært i besittelse av noen utpreget form for viljestyrke, likevel klarte jeg å stumpe røyken uten hjelp fra verken plaster eller tyggis. Antageligvis hadde jeg sluttet mye tidligere dersom ikke folk på død og liv skulle fortelle meg hvor jævlig det kom til å bli. Til og med Nikotinell-reklamen advarer deg mot det marerittet du har i vente. Derfor forteller jeg i stedet folk jeg møter at det faktisk er ganske lett å slutte å røyke. Blåbær! Peanuts! Vi tilhører jo ekstremsportgenerasjonen, vi spiser levende mark på tv, vi elsker utfordringer!

JEG KJENNER MENNESKER som konsekvent boikotter McDonalds og Coca-Cola, men som har sponset tobakksindustrien i årevis. De er raddiser som trykker rullingspakka til brystet og føler seg forfulgt av helsefanatikere. Men hør her: Tiedemanns tobakksfabrikk har 80 prosent markedsandel i Norge. Sjefen sjøl, Johan H. Andresen jr., er god for 6,7 milliarder kroner - og nå krever han Robert Lunds enke for saksomkostninger (Robert Lund saksøkte Tiedemanns for sin røykeavhengighet). I en ideell verden vil ingen norske ungdommer gi Johan H. Andresen jr. en krone til.

REVIDERING AV RØYKELOVEN er sensitive saker. Det ble en masse bråk da den ble innført og folk plutselig ikke fikk lov til å røyke på kontorpulten, i heisen eller i tv-studioet. I dag høres dette nærmest absurd ut. Nå diskuterer vi et totalforbud på alle utesteder. Mange i utelivsbransjen mener at det vil bety kroken på døra for dem. Kanskje har de rett; hele 1,2 millioner nordmenn røyker daglig. I tillegg kommer alle festrøykerne. På den annen side går utelivet så det suser i Los Angeles - hvor forbudet for lengst er innført! Et totalforbud vil komme til Norge før eller siden likevel, og mine barn vil sikkert synes det høres absurd ut at folk røyket inne på restaurant i 2002.

«KVINNELIGE RØYKERE får bart og vom» kunne man nylig lese i herværende avis. Det var Rikshospitalets Tore Sanner som gikk ut og sa at han lett oppdaget de kvinnelige røykerne på badestranda, fordi kroppene deres så ut som «omvendte trestubber.» Kanskje dette er mannen vi burde sende rundt på ungdomsskolene?

TIEDEMANNS VENNER: Gjør røyking unge kvinner sexy?