Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Oppdaget hjertefeil under research til roman

Alf Kjetil Walgermo skrev ungdomsbok om hjertesykdom.

HYPOKONDER: Forfatter Alf Kjetil Walgermo undersøkte sitt eget hjerte i forbindelse med boka «Mitt bankande hjarte». Da fikk han en beskjed fra legen han helst skulle vært foruten.  Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
HYPOKONDER: Forfatter Alf Kjetil Walgermo undersøkte sitt eget hjerte i forbindelse med boka «Mitt bankande hjarte». Da fikk han en beskjed fra legen han helst skulle vært foruten. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Han vurderte å bli lege og kom så langt som å søke medisinstudiet, men da innså Alf Kjetil Walgermo (33) at det var pennen som lå ham nærmest.

Likevel har ikke kroppen sluttet å fascinere forfatteren fra Sunnmøre. Tidligere har han blant annet gitt ut «Neseatlas» sammen med en kamerat, og når Dagbladet møter ham, sitter Walgermo med den ferske ungdomsromanen «Mitt bankande hjarte» mellom hendene.

- Det er interessant å gå fra en kroppsdel til en annen, og begge er veldig sentrale. Nesa er midt i fjeset, og vi legger mye av identiteten vår i hjertet, sier Walgermo og smiler.

Sin indre fjortis
Handlingen i «Mitt bankande hjarte» er langt til bygda hvor han selv vokste opp, og hovedpersonen Amanda (14) bor i et rom akkurat som det Walgermo hadde hjemme hos foreldrene. Fortellingen skildrer brytningstida mellom barn- og ungdom, hvor Amanda blir alvorlig hjertesyk, samtidig som en stormende forelskelse slår til når David begynner på skolen.

- Boka handler om Amanda på 14 år. Hvordan var det for deg, Alf Kjetil på 33, å gå inn i hodet på en jentefjortis?

- Det var å gi seg selv en stor utfordring. Jeg har gravd dypt etter min indre fjortis. He-he. Jeg har brukt selvopplevde episoder, og gjort mye reseach, blant annet snakket med flere som har gjennomgått hjertetransplantasjon. Ei jente jeg kjenner lever nå med sitt tredje hjerte. Slike møter forteller noe om hvordan livet er voldsomt skjørt og sterkt på samme tid, sier Walgermo.

Oppdaget hjertefeil Hans forrige bok, «Mor og far i himmelen», ble godt mottatt av kritikerne, og det ble trillet terning i det øverste sjiktet. Selv er han anmelder og spent på responsen av denne romanen. Likevel blir han neppe så overrasket som da han gikk til lege for å gjøre reseach.

- Jeg tok ultralyd av mitt eget hjerte for å bedre kunne beskrive hvordan det føles for Amanda. Da oppdaget legen at jeg har en lekkasje i hjertet. Det er visstnok mange som har denne lekkasjen, som nærmest er normal. Det høres nok mer skummelt ut enn det er.

- Jeg har lest at du er hypokonder. Hvordan var det å da få en slik beskjed og behandle sykdom som tema?

- Nesten halvparten av alle dødsfall i Norge er av hjerte- og karsykdommer. Farfaren min døde av hjerteinfarkt, og innimellom har jeg hjerteklapp. Da blir jeg redd for at hjertet skal svikte, men jeg er ikke ekstrem-hypokonder, altså. Å skrive denne boka hadde heller en terapeutisk effekt, sier han og fortsetter.

- Bokas tittel er ganske beskrivende for hvordan jeg har det.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media