Oppdatert Jesus

TRONDHEIM (Dagbladet): Denne dramatiske beretningen om Jesu siste dager blir paradoksalt nok ofte tamt og endimensjonalt teater.

Nå er det temmelig nøyaktig 30 år siden musikalmestrene Lloyd Webbers og Tim Rices ungdomsverk «Jesus Christ Superstar» ble en gigantsuksess først i New York, siden i London. Og selv om mange av sangene, som «I Don't Know How to Love Him», står like støtt, så er svakhetene ved showet som musikkdramatikk blitt synligere.

Konsertshow

Spilt nesten gjennomført frontalt som nå i Trondheim, med én eneste dominerende rolle, eller kanskje heller hovedfigur, er «Jesus Christ Superstar» mer konsertshow på levende storskjerm enn tett og spenningsfylt teater. Det som er av dimensjoner og drama og medrivende menneskelighet, ligger lagret i musikken og sangnumrene alene.

Instruktør Ola B. Johannessen har også laget en ny oversettelse med forsøk på oppdatering både av språkbruk og symbolbruk (Jesus anklages nå også for å være «kjendis»). Det fører ofte til at både instruktøren og koreografen Arne Fagerholt får så store miljøproblemer at de nøyer seg med ett eller annet ubestemmelig midt imellom Jesu egen tid og sted, hippiebevegelsen og vår egen tids urbane dekadanse. Når pågående mediefolk stikker mikrofoner fram for både Jesus og Judas straks ulykken (eller forræderiet) er skjedd, er det greit nok som påfunn, men ugreit hvis det ikke gjør inntrykk. Og når makt blir parodisk, hvor blir det da av tragedien?

Lyser

Men Jesus selv? Stephen Hansen har en inderlighet og ro som lager rom rundt ham og som det lyser av. Scenene med Maria, nydelig sunget av Katrine Lunde, bæres fram med ømhet. Det er forestillingens høydepunkter, kontrastert av en desperat Judas og suveren Herodes, sterkt spilt av Haldor Lægreid og Teodor Jansen.

Egil Monn-Iversens musikkarrangementer gjør undre med det lille orkestret, og Carle Langes scenografi gir løft til det helt store drama. Noen superstar er Jesus sjelden i Trondheim, men absolutt severdig.

GODT SPILL: Stephen Hansen som Jesus har en inderlighet og ro som det lyser av.