Oppdrag i ørkenen

Sjeik Saud i emiratet Ras Al-Khaimah vil bygge Snøhettas gigantbygg i sin nye hovedstad.

Bygget på 270 000 kvadratmeter er det største arkitektene i Snøhetta noen gang har tegnet - og det viktigste i den nye byen. Dagbladet snakket i går med prosjektleder Kjetil T. Thorsen minutter etter han hadde fått det endelige «handshake» fra sjeik Saud - enehersker i Ras Al-Khaimah.

-  Det hele føles veldig rart og surrealistisk, sier en begeistret Thorsen på telefon fra emiratet som ligger på den arabiske halvøy.

Filmprosjekt

Etter prestisjebygget biblioteket i Alexandria har Snøhetta de siste åra konkurrert med noen av verdens aller fremste arkitektkontorer om nye oppdrag. Nå har arkitektene bak den nye operaen i Bjørvika sikret seg et skikkelig gigantprosjekt. Bygget de har tegnet i Ras Al-Khaimah skal romme fire hoteller, konferansesenter, shoppingsenter og messehall. Det er det aller første i sjeikens nye hovedstad - midt i ørkenen.

-  Snøhetta-bygget kalles for «the gateway» - selve porten til den nye byen. Det blir et ikonbygg som skal sette emiratet på verdenskartet, sier filmregissør Eirin Gjørv til Dagbladet.

Hun har fulgt den spennende prosessen med å få oppdraget i havn. Dokumentarfilmen «Den syvendes sans» om sjeiken og Snøhetta skal seinere vises på NRK. Filmen er også solgt til tv-kanaler i en rekke europeiske land.

Høyhus på 161 meter

De norske arkitektene får et honorar på ti millioner for forprosjektet som går fram til juni i år. Hvor mye Snøhetta sitter igjen med til slutt har ikke prosjektleder Kjetil T. Thorsen oversikt over ennå.

KOBRA-HOTELL: Et hotell på 161 meter reiser seg som en kobraslange fra bygget til Snøhetta. Det er selve ikonbygget i den nye hovedstaden i Ras Al-Khaimah. Foto: Snøhetta
KOBRA-HOTELL: Et hotell på 161 meter reiser seg som en kobraslange fra bygget til Snøhetta. Det er selve ikonbygget i den nye hovedstaden i Ras Al-Khaimah. Foto: Snøhetta Vis mer

I tråd med den lokale byggeskikken, har arkitektene tegnet et 45-etasjers hotell på 161 meter som del av det store bygget. Det har passende form av en kobraslange.

-  Det var viktig for oss å lage et bygg som er tilpasset den lokale arkitekturen, men Snøhetta forsøker alltid å følge vår egen retning - uavhengig av internasjonale arkitekttrender, sier Thorsen.

-  Har sjeiken sagt noe om hvorfor dere vant arkitektkonkurransen?

-  Det vet jeg ikke, men jeg regner med at det er fordi arkitekten var god, sier Thorsen.

Nå sender han 15 av sine medarbeidere til emiratet som er en del av De forenede arabiske emirater. Ras Al-Khaimah har 250 000 innbyggere og ligger en time fra Dubai. I motsetning til mange av nabolandene mangler det olje. Pengene tjener sjeikens og hans undersåtter sement- og fliseproduksjon. Nå har de sett en ny inntektskilde i eiendomsutvikling ettersom kapasiteten i byene rundt er i ferd med å sprenges.