DEBATT

Debatt: Algeoppblomstring

Oppdrettsfisken lider

Når algene blomstrer opp er oppdrettsfisken i merdene ille ute. Gjellene blir ødelagt, og fisken får ikke nok oksygen, med fatale følger. Den er fanget og lider trolig en langsom kvelningsdød, mens villfisken kan stikke av.

TRAGISK: Det er trist at oppdrettsnæringen lider store økonomiske tap, men det er også tragisk at fisken lider og dør grunnet mangel på surstoff, skriver innsenderen. Her er død laks i et oppdrettsanlegg i Lofoten etter oppblomstringen av Chrysochromulina-algen. Foto: NTB scanpix
TRAGISK: Det er trist at oppdrettsnæringen lider store økonomiske tap, men det er også tragisk at fisken lider og dør grunnet mangel på surstoff, skriver innsenderen. Her er død laks i et oppdrettsanlegg i Lofoten etter oppblomstringen av Chrysochromulina-algen. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Norsk oppdrettsnæring er en gigantindustri, med stor økonomisk betydning. Laksen i merdene er omfattet av Dyrevelferdsloven på samme måte som landpattedyr. Og skal følgelig behandles slik at den ikke utsettes for unødige påkjenninger. Men hvor går grensen for unødig lidelse i lovens forstand?

Den siste tids reportasjer om massiv fiskedød i norske fjorder i samband med algeoppblomstring må være et skoleeksempel på lidelse som er et resultat av menneskelig inngripen.

Det er trist at oppdrettsnæringen lider store økonomiske tap, men det er også tragisk at fisken lider og dør grunnet mangel på surstoff. Fiskens påkjenninger synes å være underkommunisert i norske medier.

Produksjon av matfisk i merder er synonymt med fangenskap. Fisken er innestengt, og blir et lett bytte for algene (zooplankton). Av og til skjer det en oppblomstring av disse organismene. Da er oppdrettsfisken i sjøbaserte merder ille ute. Den er stengt inne, og kommer ingen vei.

Fiskene blir utsatt for store skader. Gjellene blir ødelagt, og laksefiskene får ikke nok oksygen, med de fatale følger dette medfører. Fiskene stryker med til slutt, det er trolig en langsom og pinefull kvelningsdød.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer