Oppdrettskrim

Et skrekkeksempel på griske forlag som fôrer forslukne påskelesere med britisk oppdrettskrim.

«Nattens engler» er britiske Danuta Reahs tredje kriminalroman på norsk. Plottet her er nokså velkjent, ulovlige innvandrere tvunget til prostitusjon blir funnet drept med ansiktet knust, og det fryktes at en seriemorder går løs. Her kryssklippes tre kvinners synsvinkel: etterforskeren, dataeksperten og den livredde prostituerte Anna. Samtidig får vi visse glimt av den ukjente morderen i en kirke.

Billige ingredienser

Reah har fulgt oppskriften på en tidsriktig kriminalroman, men da med svært billige ingredienser: Uttværende tomprat om etterforskernes kjærlighets- og følelsesliv krydret med samleiescener og mistenksomhet.

Et utall tekniske spissfindigheter der datateknologi selvsagt spiller en sentral rolle, i tillegg til lange passasjer om lingvistikk og ukjente folkegrupper i det østlige Sibir.

Isolert sett interessant nok, men med et syltynt grunnlag i løsningen, som i seg selv er en oppvisning i klisjeer: Den gale presten som skal frelse de syndige og den perifere ufarlige unge mannen som egentlig er et udyr, en dyriskhet Reah mesker seg i. At det i tillegg er en rekke uklarheter og løse tråder som aldri oppklares, gjør at jeg som leser føler meg direkte snytt. Bedre blir det ikke av at vi må slite med et utall misforståelser der vi lesere vet det etterforskerne ikke vet, og som det tar uforholdsmessig lang tid å oppklare.

Telefoner som ikke blir tatt, beskjeder som ikke kommer fram og bare blir fyllstoff som forlenger denne pinen av en kriminalroman.

Unaturlig

Elendigheten blir ikke bedre av at språket er usedvanlig lite smidig med stive overtydelige dialoger, komplisert og unaturlig setningsbygning og selsomme formuleringer.

Nå har jeg ikke lest originalen, men antar at oversetteren bærer en stor del av ansvaret her, med en rekke direkte pinligheter som «å se i ansiktet» («to face it»?).

Kort sagt, gjennomført slurv og hastverk som avslører en spekulativ forlagspolitikk som er en direkte fornærmelse mot leserne.