DEBATT

Debatt: Oppdrett

Oppdrettsnæringen er en tikkende bombe

Næringen truer med å ødelegge matfatet vårt. Skal vi leve av oppdrett i framtida, så må næringen tvinges til å ta miljø på alvor.

«TIKKENDE BOMBE»: MDG-talsmann Arild Hermstad mener oppdrettsnæringen trenger miljøkrav - og at det er en politisk oppgave å stille de riktige kravene. Foto: Hordaland MDG
«TIKKENDE BOMBE»: MDG-talsmann Arild Hermstad mener oppdrettsnæringen trenger miljøkrav - og at det er en politisk oppgave å stille de riktige kravene. Foto: Hordaland MDG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I dag stemmer Stortinget nei til MDGs miljøreform av oppdrettsnæringen. Dette er nok et eksempel på regjeringens motvilje til å stille miljøkrav til oppdrettsnæringen. Den mørke sannheten er dessverre at vi har laget et system hvor det er lønnsomt med større vekst, uten at vi belønner de delene av næringen som tar grep for å gjøre den bærekraftig.

Vi har foreslått en overgang til lukkede anlegg, merking av laks for å kunne spore rømt fisk, forbedring av trafikklyssystemet, forbud mot dumping av lusemidler og forbud mot bruk av giftig kobberimpregnering. Dessverre tror regjeringen at dette kommer til å gå av seg selv, uten reguleringer.

Problemet er mangelen på insentiver til å drive miljøvennlig. Anlegg med store utslipp, høyt forbruk av gift, høy dødelighet eller mye rømming kan fortsette som før. Trafikklyssystemet som legger grunnlaget for om oppdrettsanlegg skal få lov til å øke produksjonen, omfatter bare lakselus.

De beste oppdretterne klarer å redusere dødelighet, lus og rømming ned mot null, de forsker på og utvikler mer miljøvennlig fôr, de prøver ut lukket teknologi eller de dyrker alger og blåskjell under merdene for å utnytte næringsstoffene bedre, men dette blir de ikke belønnet for.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer