DEBATT

Debatt: Oppdrett

Oppdrettsnæringen er en tikkende bombe

Næringen truer med å ødelegge matfatet vårt. Skal vi leve av oppdrett i framtida, så må næringen tvinges til å ta miljø på alvor.

«TIKKENDE BOMBE»: MDG-talsmann Arild Hermstad mener oppdrettsnæringen trenger miljøkrav - og at det er en politisk oppgave å stille de riktige kravene. Foto: Hordaland MDG
«TIKKENDE BOMBE»: MDG-talsmann Arild Hermstad mener oppdrettsnæringen trenger miljøkrav - og at det er en politisk oppgave å stille de riktige kravene. Foto: Hordaland MDG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I dag stemmer Stortinget nei til MDGs miljøreform av oppdrettsnæringen. Dette er nok et eksempel på regjeringens motvilje til å stille miljøkrav til oppdrettsnæringen. Den mørke sannheten er dessverre at vi har laget et system hvor det er lønnsomt med større vekst, uten at vi belønner de delene av næringen som tar grep for å gjøre den bærekraftig.

Vi har foreslått en overgang til lukkede anlegg, merking av laks for å kunne spore rømt fisk, forbedring av trafikklyssystemet, forbud mot dumping av lusemidler og forbud mot bruk av giftig kobberimpregnering. Dessverre tror regjeringen at dette kommer til å gå av seg selv, uten reguleringer.

Problemet er mangelen på insentiver til å drive miljøvennlig. Anlegg med store utslipp, høyt forbruk av gift, høy dødelighet eller mye rømming kan fortsette som før. Trafikklyssystemet som legger grunnlaget for om oppdrettsanlegg skal få lov til å øke produksjonen, omfatter bare lakselus.

De beste oppdretterne klarer å redusere dødelighet, lus og rømming ned mot null, de forsker på og utvikler mer miljøvennlig fôr, de prøver ut lukket teknologi eller de dyrker alger og blåskjell under merdene for å utnytte næringsstoffene bedre, men dette blir de ikke belønnet for.

På den andre siden har vi anlegg hvor opp mot 40 prosent av laksen dør før slakt. Totalt døde 53 millioner laks i norske merder i fjor. Tilsvarende dødelighet i norsk landbruk hadde ført til ramaskrik.

Hvert år slipper oppdrettsnæringen ut 10 000 tonn fosfor i sjøen, gjennom slam og fôrrester. Dette er en knapp ressurs, som verden er avhengig av for å produsere mat.

Miljøkrav gjør at vi kan puste inn ren luft, drikke rent vann og spise ren mat uansett hvor i landet vi befinner oss. Oppdrettsnæringen har framtida foran seg, men det forutsetter at den løser problemene med lus, rømming, svinn, forurensning og tap av næringsstoffer - at vi klarer å produsere sunn og bærekraftig mat, også i framtida. Oppdrettsnæringen trenger miljøkrav, og det er en politisk oppgave å stille de riktige kravene.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer