Oppfinnsom cowboy

Han sier han spiller pop, men egentlig har Petter Folkedal (27) fra Bergen laget en av de beste norske countryplatene på år og dag.

CD: Vi er ikke så godt vant med sterke countryutgivelser i dette landet. Bortsett fra pålitelige Hellbillies, er det egentlig bare Motorpsychos herlige og dessverre svært limiterte countryflørt «The Tussler» fra 1995 som har røsket ordentlig i countryhjerterøttene.

Jo da, det finnes flust av folk som på mer eller mindre vellykket vis har etterapet ulike amerikanske strømninger - fra The Flying Norwegians' tidsriktige mykcountry fra 70-tallet til Bönkers' forsøk på bærekraftig alternativcountry på slutten av 90-tallet - men de beste norske countrylåtene de siste åra har du funnet på plater med band som egentlig ikke holder på med den slags, som Madrugada, Poor Rich Ones, Sondre Lerche, Home Groan, Ai Phoenix, Jim Stärk og Thomas Dybdahl.

Postmoderne

Countrypurister vil sikkert hevde at debutskiva til Petter Folkedal (27) fra Fyllingsdalen er indierock eller skranglepop.

Greit nok det, men samtidig er «It's a Record» den mest oppfinnsomme og egenrådige norske countryplata på år og dag. Pedalsteelgitarene griner seg gjennom mesteparten av plata, og de fleste låtene kunne fint ha tålt konservativ Nashville-innpakning, men det er nettopp i sin postmodernistiske og uærbødige omgang med countrybegrepet at Sgt. Petter og hans musikologiske hjelpemenn Kato Ådland og Hans Petter «HP» Gundersen (Sondre Lerche, Tweeterfriendly Music) skaper stor og rik musikk.

I likhet med forbildene i Uncle Tupelo, blander Sgt. Pepper tradisjonelle countrystrukturer med samtidig amerikansk indierock, men bytter ut Hüsker Dü og The Replacements med Pavement, Giant Sand og Built To Spill.

Sterke låter

Resultatet blir en slik plate som Badly Drawn Boy kanskje kunne kommet opp med hvis han byttet ut ulltopplua med en Stetson. «Perfection», «City Of Greens» og «How About 25» er uhyre sterke låter uansett hvilken sjanger man velger å plassere Sgt. Petter i.

EGENRÅDIG: Petter Folkedals «It's a Record» er den mest oppfinnsomme og egenrådige norske countryplata på år og dag.