Oppfordrer kvinnelige politikere til å styre unna anonyme nettdebatter

- Så mye grov sjikane og personangrep at det er umulig ikke å ta seg nær av det.

POLITIKER-RÅD: Når Anniken Huitfeldt skolerer kvinnelige kolleger, ber hun dem ligge unna anonyme nettdebatter, sier hun til Dagbladet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
POLITIKER-RÅD: Når Anniken Huitfeldt skolerer kvinnelige kolleger, ber hun dem ligge unna anonyme nettdebatter, sier hun til Dagbladet. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Kulturministeren understreker at hun ikke tenker på å regulere medienes adgang til å ha anonyme nettdebatter. Men hun oppfordrer mediene til å kreve at debattantene skriver under med fullt navn.

- Når jeg skolerer kvinnelige kollegaer, oppfordrer jeg dem til ikke å delta i nettdebatter, sier Huitfeldt.

Spesielt kvinner er utsatt for ufin omtale i debattene, mener ministeren.
Tar sjikanen innover seg - Det er så mye sjikane og grove personkarakteristikker. Vi liker å tro at det er noe vi klarer å ikke bry oss om, men slik er det ikke. Alle med et normalt følelsesliv tar slike ting innover seg, mener hun.

- Jeg gruer meg til barna mine blir store nok til å lese hva som står i disse debattene, legger hun til.

Likevel er det i enkelte saker nødvendig med anonym debatt, sier Huitfeldt.

- Jeg har fått mange gode bidrag i forbindelse med barnefordelingsaker og barneloven, sier Huitfeldt.

Debattansvarlig i Dagbladet Marte Michelet har selv merket nettsjikanen, og var utpekt av Anders Behring Breivik som et mål i forbindelse med terroraksjonen. Hun er ikke enig med Huitfeldt.

Uenig med Huitfeldt - Jeg har forståelse for at mange opplever det som ubehagelig å lese det som skrives om dem. Og det er helt riktig at kvinner oftere utsettes for helt usaklig hets. Mediene har også et ansvar for å moderere mer, slik at den verste sjikanen blir luket ut, sier Michelet og fortsetter:

- Men jeg synes det er veldig merkelig at kulturministeren oppfordrer kvinner som gruppe til ikke å delta i nettdebatter. Hvis hun ønsker at tonen i nettdebatter skal bli bedre, bør hun snarere oppfordre dem til å delta, sier Michelet - som for tiden er i mammapermisjon.

Michelet påpeker at profilen på nettdebattene viser at det er veldig mange menn der, og at det nok preger debatten.

- Kvinner må erobre nettdebatter. Jeg vil anbefale kvinnelige politikere og andre til å forholde seg til en av de viktigste arenaene for offentlig debatt.

Kvinner er dessuten ikke alene om å bli utsatt for sjikane. I debatter om innvandring er ofte det Jonas Gahr Støre som er mest utsatt, mener Michelet.

- Anonymitet ikke et trylleformular - Jeg synes det er en oversensitivisering av kvinner å si at alle kvinnelige politikere bør holde seg unna. Jeg mener det er likestillingspolitisk feil, og dessuten tror jeg ikke alle kvinnelige politikere har problemer med å lese nettdebatter.

Ved siden av Dagbladet, er det Aftenposten av de store mediene som praktiserer anonym nettdebatt. Mina Hauge Nærland er nettansvarlig for debatt i Aftenposten.

- Hvis Anniken Huitfeldt og hennes kolleger har vært utsatt for sjikane, er det forferdelig. Vi som driver med seriøs nettdebatt skal sørge for at det ikke skjer, sier Nærland.

Aftenposten har moderering av nettdebatten hele døgnet, og forsøker å knytte debatten mer opp mot journalistikken, sier Nærland.

- Jeg tror ikke anonymitet er det viktigste - men moderering. Det virker som om noen tror at det å kreve fullt navn er et trylleformular, men det skrives kritikkverdige ting under fullt navn også. Det er viktig å å få bred deltakelse - slik at nettdebatter kan bli en møteplass mellom borgere og politikere

- Det er vanskelig og ressurskrevende å moderere. Vi fjerner ikke nødvendigvis innlegg helt, men kanskje noen ord - og oppfordrer til en roligere ordbruk hvis den som har utviklet seg er for tøff. På vår oppfordring har vi fått flere politikere til å delta i nettdebattene, blant annet flere AUF-ere etter 22. juli. Det er veldig synd hvis det oppfordres til at politikere ikke skal delta, sier Nærland

Voldsoffere, varslere og dissidenter Sjefredaktør John Arne Markussen i Dagbladet mener det ikke er vanskelig å være enig med Huitfeldt i at det er mange problematiske sider ved nettdebatten.

—Men vi må skille mellom identitetskontroll og retten til å uttrykke seg anonymt. Det siste forsvarer jeg. Retten til å kunne uttrykke seg anonymt har lange historiske røtter i Norge, sier Markussen og legger til:

—Vi må huske på at en del mennesker ikke vil komme til ordet hvis de må stå fram med fullt navn. Jeg tenker på voldsofre, varslere og dissidenter. Hva med folk i for eksempel forsvaret som har kritiske oppfatninger om kjøp av jagerfly eller lokaliseringsspørsmål?

Markussen mener at mesteparten av debatten er god, men at et mindretall ødelegger.

—Jeg er nølende til ordninger som innebærer forhåndssensur, men ser samtidig at vi har en jobb å gjøre når det gjelder moderering av kommentarfeltene. Vi skal ha en intern gjennomgang av dette temaet nå, sier han.